Kertészet
A gesztenyéseket gyógyítják a Debreceni Egyetem kutatói
A gesztenyefákat megtámadó betegségek ellen dolgoznak ki védelmi módszereket a Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézetének kutatói. A kutatásoknak már van eredménye, a laboratóriumi kísérleteinek hála a fertőzött és kezelt hazai gesztenyések szépen gyógyulnak.
Hazánkban főleg a Dunántúlon, Zala-megyében, a Mecsekben és a Dunakanyarban található gesztenyeerdő. Különbséget kell tenni azonban a vad- és szelídgesztenye között.
– A szelídgesztenyének négy faja ismert: az európai, az amerikai, a japán és a kínai. Magyarországon az európai fajta terjedt el, a globális felmelegedés miatt pedig nálunk is egyre kedvezőbb a fáknak a környezet – mondja Kovács Gabriella, a Növényvédelmi Intézet PhD-hallgatója.
A növénynek számos kórokozója van, amelyek jelentős károkat képesek okozni. A Debreceni Egyetem Növényvédelmi Intézetének laboratóriumaiban ezek ellen fejlesztenek oltóanyagot, aminek köszönhetően a kezelt hazai gesztenyések máris a gyógyulás jeleit mutatják.
Gesztenyéből készülhet méz, a hazánkban is ismert és kedvelt gesztenyepüré vagy sült gesztenye, tőlünk délebbre és nyugatabbra azonban már lisztként is használják. Előnye, hogy cukorbetegek és gluténérzékenyek is fogyaszthatják.
agrotrend.hu