2021.11.27., szombat , Virgil

Kertészet

2017. szeptember 07. csütörtök • 18:31

A hajtató kertészek szenvedik el a legnagyobb veszteséget

A zöldségágazat eddigi helyzetét összegezve elmondható, hogy mennyiségben és minőségben a legtöbb növényfajnál jobb évet zárnak a termelők, mint 2016-ban. Jövedelmezőség szempontjából legnagyobb veszteséget a hajtató kertészek szenvedik el. A zöldségpiaci helyzetképről adott tájékoztatást a FruitVeB.

Szabadföldi zöldségek

  • Hagymafélék 

Az időjárás kedvező volt a hagymafélék fejlődésére. Megfelelő minőséget az idén is csak azok tudnak elérni, akik öntözni tudtak és a tápanyagot is megfelelően tudták pótolni.

A fokhagyma betakarítása befejeződött, a termés jó minőségben került betakarításra, folyamatos az ellátás. A vöröshagymák esetében a korai típusok és az áttelelő hagyma betakarítása már befejeződött és részben az értékesítés is megtörtént. Folyik a középérésű, már tárolásra is alkalmas hagymák betakarítása, ha kedvező lesz a szeptemberi időjárás az átlagosnál jobb termés várható mennyiségben és minőségben.

  • Gyökérzöldségek 

A rövid tenyészidejű fajták szedése folyamatos, különösebb növény egészségügyi probléma eddig nem jelentkezett. Ahol nincs öntözés, ott várhatóan az aszály miatt minőségben és mennyiségben is alacsony terméshozamok lesznek.

  • Káposztafélék

A szabadföldi zöldségnövények közül a káposztaféléket viselte meg a nagy forróság, légköri aszály, annak ellenére, hogy a káposztaféléket szinte kizárólag öntözéssel termesztik. Legnagyobb károsodásokat július-augusztusban a karfiol, kelkáposzta szenvedte el. Az üvegházi molytetű (lisztecske) főleg e két növényfajt károsította az idén is és szinte megvédhetetlenek a kártevőktől.

  • Csemegekukorica

Az aszály ellenére is rendkívül jó termés várható (betakarítás folyamatos). Csak nagy odafigyeléssel lehetett „kivédeni” a különböző molykártevőket. A nagy meleg miatt a különböző tenyészidejű fajták érése összeért, sok esetben a feldolgozó kapacitás kevés volt, ezért átvételi gondok is voltak a nyár folyamán.

  • Ipari (konzerv) paradicsom

Az idő – a hőségnapokat leszámítva – kedvező volt a fejlődésre. A palántázott táblák betakarítása augusztus 10. körül elkezdődött, a betakarítás vége várhatóan szeptember 20-25. körül lesz. Rendkívül jók a termésátlagok (80-85 tonna/ha), és eddig a minőség (brix 5,5-6) is rendkívül kedvező.

Az ipari paradicsom korszerű technológiájának (gépesítés, öntözés, palántálás, tápanyagutánpótlás) és az UNIVER gyártókapacitás bővítésének köszönhetően az elkövetkezendő években további jelentős terület, mennyiségi növekedés várható.

  • Szabadföldi paprikafélék (étkezési, fűszer)

Az étkezezési szabadföldi paprika betakarítása a korai palántázott táblákból július közepén elkezdődött, és tart az első fagyig. A konzervüzemek csak augusztus 10-én indultak meg a paprikafeldolgozással, úgy, hogy korai szabadföldi étkezési paprika és hajtatott paprika a friss piacon túlkínálatot eredményezett, meglátszott a termelői árakon is. Augusztus 20. után egyensúlyi helyzet alakul ki a piacon. Idén az exportértékesítés is később kezdődhetett, meg mint tavaly, mert a déli országokból tovább szállítottak étkezési paprikát főleg a német és skandináv piacokra.

fotó:123rf

Hajtatott kultúrák

  • Paprikafélék 

A legtöbb típusnál május közepétől augusztus közepéig enyhe túlkínálat jelentkezett, mely negatív hatással volt a termelői árakra is.

A hajtatott paprikák (TV, Kápia) sokkal jobban megérezték az exportlehetőség hiányát. Míg a TV paprikát „le lehetett vezetni” a belföldi piacokon, addig a kápiánál ez nem sikerül teljes mértékben, mert a minőségi kápia paprikának 60-65%-a exportra kerül. Amikor elindultak a feldolgozók, onnantól normalizálódott a helyzet.

A nagy forróság ellenére sem volt jelentős minőségi romlás, mennyiségi növekedés is tapasztalható országosan. Növényegészségügyi helyzet is valamivel jobbnak ítélhető, mint tavaly volt. Kisebb volt a levéltetű fertőzés és ennek köszönhetően kevesebb volt a vírusfertőzés, ugyanakkor a különböző molyok nagyobb veszélyt jelentettek, mint tavaly. Eddig a termelői árak TV paprikánál kisebb, kápia paprika esetében jelentősen elmaradtak a tavalyi évtől.

  • Hajtatott paradicsom

A technológiai korszerűsítéseknek köszönhetően tovább nőttek a hozamok, a korszerű fajtáknak köszönhetően a minőség is sokat javult. Közel megduplázódott a különböző cherry típusok termelése, melyet a piac is kedvezően fogadott. Komolyabb növényegészségügyi probléma nem jelentkezett az idén. A hajtatott paradicsom esetén az integrált – biológiai növényvédelem aránya országosan megközelíti a 80 %-ot.

Május közepétől folyamatos túlkínálat jellemezte a hazai piacot főleg fürtös és bogyós típusokból. Július végétől augusztus végéig pedig az értékesítést csak erős akciók kezdeményezésével lehetett megoldani. Az elmúlt évekhez képest a termelői árak főleg július-augusztusban jelentősen elmaradtak. Ugyan legtöbb termelő növelni tudta a hozamokat, de az közel sem volt elég a termelői árcsökkenésből eredő veszteségek pótlására. 2017-ben ugyan még hátra van a termelésből 2-3 hónap, amikor biztosan látható, hogy jelentős jövedelem csökkenés következeik be a paradicsom termelőknél.

  • Kígyóuborka

Egész szezonban 1-2 hetet leszámítva egyensúlyi helyzet volt. Májustól a belföldi termelés el tudta látni a piacot magyar termesztésű uborkával. Ugyan voltak kisebb-nagyobb növényegészségügyi gondok, de ezek nem veszélyeztették a piacok ellátását.

agrotrend.hu / FruitVeB

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.