2022.06.30., csütörtök , Pál

Kertészet

2020. április 20. hétfő • 14:08

A hajtatóházakban is egyre sikeresebb a biovédelem

A hajtatásos zöldségtermesztés több élvonalbeli művelője bizonyította be: a biológiai technológiával kockázat nélkül kiszoríthatók az egészségre ártalmas növényvédő kemikáliák.

Az utóbbi évtizedekben mind nagyobb tehertétel hárul a hazai növénytermesztőkre. A Kárpát-medence éghajlatának változásával, a felmelegedéssel a növényi kultúrákban újabb, eddig ismeretlen növényi kártevők telepednek meg. Többségük súlyos károkat okozó vírusokkal fertőzik meg a növényeket. A kémiai védekezés egyre hatástalanabb, ugyanis az EU szakhatóságai folyamatosan vonják ki az emberi egészségre veszélyes növényvédő szereket. Helyettük kevés új készítményt engednek forgalomba, ráadásul azok jóval gyengébbek elődeiknél, velük gyakran sikertelen a növényvédelem. Ezért a korszerű szemléletű termesztők példájára mind többen vonnak a növényvédelembe erre a célra kifejlesztett biológiai készítményeket. Sikerrel - írja a baon.hu.

fotó: pixabay.com

– A biológiai növényvédelem terén komoly és eredményes élettani kutatások folynak. Napjainkban forgalomban vannak olyan speciális növényi kondicionálók, amelyek gátolják a kártevők szaporodását, illetve elpusztítják azokat. Az utóbbi években például a paprika és a paradicsom tripszek által terjesztett bronzfoltossága, vagy az uborkában a mozaikvírus elleni kezelésekkel hoztak látványos és meglepő eredményeket a növényi kondicionálók. Az ilyen kedvező tapasztalatoknak híre megy, úgy tűnik, a termesztők lassanként feladják a biológiai szerekhez fűződő korábbi fenntartásaikat – mondta Kósa István agrár­mérnöktől.

A nagykőrösi szakember immár négy évtizede foglalkozik zöldségfélék hideghajtatásával. Ez idő alatt magas szintre emelte a technológiát. A paradicsom ültetését megelőző idei első terménye a fejes saláta volt, átlag negyven dekagrammos méretben, 99 százalék fölötti vágási kihozatallal.

– Egy évtizeddel ezelőtt még elképzelhetetlen volt hideghajtatásban a salátát ilyen jó minőségben előállítani. Köszönhető az eredmény a talajkondicionáló szereknek is, de legfőképpen a következetes növényvédelemnek. Bármely növénykultúrára tekintünk, termesztésük minden fázisa veszélyekkel teli. Ezért a vetéstől a betakarításig a vegetáció teljes folyamatában szükséges beépíteni a védekezési fázisokat és egészségben kell tartani a talajbeli élővilágot, vagyis a termőföld nekünk hasznos életközösségeit. A növényi kondicionálók jelentős segítséget adnak a hideghajtatásban a nagy hőingadozások miatt esetleg legyengült növények erősítéséhez. Látványosan hatnak a betegségek visszaszorításában. Például a vírus által megfertőződött negyven-ötven centiméteres uborkapalánták képesek úgymond kinőni a betegséget a kondicio­náló­szerek hatására – tette hozzá a szakember.

Kósa István saját gazdaságában évek óta kísérletezik a biológiai technológiával. Más kertészek, akikkel megosztja tapasztalatait, több-kevesebb zökkenőkkel próbálnak áttérni az új növényvédelmi módszerekre.

– Alapvetés a termesztésben: ahol védik a talajéletet, a helyes agrotechnikát alkalmazzák, ott nagy baj nem történhet. A biológiai szerekkel pedig teljesen megalapozható a termesztés biztonsága. E készítményekből már igen bőséges a választék, csak tudni kell, miket válasszunk a konkrét termesztési körülményekhez. Egyelőre még gyakori hiba az, hogy amikor a kertész betegséget észlel az ültetvényében, zavarba jön, s az addig használt bioszer helyett újra a mérgek után nyúl. Az ilyen kapkodás nem vezet sehová. A biotechnológiára való váltás fontos alapszabálya: csakis következetesen, kontrolltermesztéssel, az egész technológiai sort betartva lehet róla megnyugtató tapasztalatokat szerezni – mondta.

agrotrend.hu / baon.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.