2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Kertészet

2017. augusztus 23. szerda • 16:19

A hét témája: a szőlő növényvédelme szüret előtt

Peronoszpóra - lisztharmat - botritisz. A védekezéshez hasznos tanácsokat nyújt a BASF Hungária Kft. és a Bayer Hungária Kft. ajánlata.

BASF Hungária Kft.

Egyelőre nincs rothadás, de még fönnáll a veszélye

A napos, meleg nyárnak köszönhetően sok helyen már szedik a fehér szőlőket, hamarosan megkezdődik a rozénak való szüretelése is, de a középérésű és kései fehér- és vörösborszőlők betakarítása még azért odébb van. A hátralevő időben nagy veszélyt már csak a szürkerothadás (botritisz) és az egyéb rothadások jelenthetnek szőlőinkre. Nézzük röviden, mennyire reális ez a veszély, mekkora esély van arra, hogy a szürkerothadás rövid időn belül elhatalmasodjon.

A szürkerothadás okozta fertőzés elsődleges időjárási föltétele a csapadék. A csapadéknak azonban több formája is van: ebben az időszakban az eső, a harmat és a jégeső. A jégeső – még ahol nem is annyira pusztító erejű – azért rendkívül veszélyes, mert sebeket ejt a fürtökön, amelyeken keresztül a rothadást előidéző kórokozók könnyen behatolhatnak. A sok eső hatására a bogyók megduzzadnak és szétrepednek, s ez szintén elősegíti a gombák bejutását. És a harmat? Bármennyire is meghökkentő, a nagy erejű botritiszjárványok kitörésében ennek a csapadékformának van a legnagyobb jelentősége. Persze, a két forma, az eső és a harmat nem szakítható el egymástól, hiszen az előbbi következménye az utóbbi: ha sok eső esik, erős a harmatképződés, nagy szárazságban viszont nem képződik harmat. A harmatképződés azonban nem csak a csapadékviszonyoktól függ. Jelentősen befolyásolja a fekvés, a talajviszonyok és még egyéb tényezők is. Ezért van az, hogy bizonyos években hasonló csapadékmennyiség és -eloszlás esetén is nagy különbség alakulhat ki az egyes termőhelyek rothadásveszélyességében. Azok a termőhelyek a legveszélyeztetettebbek, ahol nagy a napi hőingadozás, azaz jelentős az eltérés az éjszakai minimumhőmérsékletek és a nappali maximumok között. Ennek az a magyarázata, hogy a lehűlő levegőnek nő a páratartalma, és egy bizonyos ponton (harmatpont) a pára cseppfolyós víz formájában kicsapódik belőle, s „ráül” a növények felületére. Minél alacsonyabb a minimumhőmérséklet, annál valószínűbb, hogy bekövetkezik a párakicsapódás.

A meteorológiai előrejelzések augusztus 28-ig az átlagosnál szárazabb időt prognosztizálnak. Még ha lesz is lehűlés és csapadék (helyenként akár nagyobb mennyiség is), az esőzés nem ígérkezik tartósnak, és ez jó jel. Teljesen föllélegezni azért még nem lehet, mert ha a 2015-öshöz hasonló folytatás következne, ismét súlyos rothadás alakulhat ki. A botritiszjárványok ugyanis – szemben a lisztharmat- és a peronoszpórajárványokkal – akár 2-3 hét alatt fölépülhetnek a „semmiből”. Persze, nem szó szerint a semmiből, mert azért a botritiszgomba spórái a levegőben mindig jelen vannak, ha nem is látjuk őket, és ha a betegség tünetei a fürtökön nem is észlelhetők.

Védekezés

A szürkerothadás ellen, ha a jelenlegi időjárás jellegében nem változik, nem szükséges már védekezni. Ha nagyon csapadékosra fordulna az idő, és a fürtökben kezdenek megjelenni a rothadó gócok, valamelyik speciális botriticidet (Scala®, Rovral® Aquaflow) juttassuk ki. Ennek a védekezésnek a középérésű és késői fajtájú, rothadásra hajlamos borszőlőkben, és legföljebb szeptember közepéig lehet értelme azokon a termőhelyeken, ahol erőteljes a hajnali harmatképződés. Ügyeljünk az élelmezés-egészségügyi várakozási idők betartására. Semmi esetre se használjunk már folpet hatóanyagú készítményeket (ezek gátolhatják a must erjedését) és SDHI-fungicideket (Cantus®, Collis® SC).

A peronoszpóra és a lisztharmat elleni védekezés már elsősorban a jövő évi termesztés érdekében, annak nagyobb biztonságáért történik, az idei évet tekintve már nincs nagy jelentősége. A peronoszpóra ellen valamelyik kontakt réztartalmú készítményt használhatjuk augusztus végéig, a lisztharmat elhárítására pedig valamelyik kéntartalmú szert (pl Kumulus® S 4 kg/ha-os adagban) választhatjuk. Ne feledjük, minél tisztábban tartjuk a lombot ültetvényünkben, jövőre annál kisebb lisztharmatnyomással fogunk találkozni. Az utolsó kénpermetezésre a várható szüret előtt kb. egy hónappal kerítsünk sort.

Az állati kártevők (szőlőmolyok, atkák, amerikai fehér szövőlepke stb.) ellen csak akkor védekezzünk, ha föltétlenül indokolt.

A BASF munkatársai a teljes szőlővédelmi szezon során segítik a szőlőtermesztőket növényvédelmi előrejelzéseikkel. Kövesse szakértőink tanácsait, így járványhelyzetekben is optimalizálhatja permetezési hektárköltségeit!

 

Dr. Füzi István és Dr. Hoffmann Péter

fejlesztőmérnökök

BASF Hungária Kft.

*

Bayer Hungária Kft.

A szőlő botritisz és az ellene való védekezés

 

 

 

A 2017-es év a szőlővédelem szempontjából könnyű esztendőnek tekinthető. A vegetáció elején persze ez még nem így nézett ki, hiszen a szőlőlisztharmat korai primer fertőzésének megjelenése, és a virágzásig eltelt hosszú időszak alatt jelentős szaporító anyagot termelhetett a kórokozó - tehát tartani lehetett a járványtól. A szárazra forduló időjárási körülmények és a védekezések következtében azonban a fertőzések csak nagyon alacsony szinten és későn alakultak ki. Így erről az esztendőről elmondható, hogy még a leggyakrabban járványt okozó szőlőlisztharmat is csak alacsony fertőzési nyomással jelentkezett.

A hátralévő időszakban a szüretre készülődés mellett a szürkepenészre kell figyelmet fordítani, hiszen ez a betegség azért még borsot törhet az orrunk alá. A botritisz ugyanis sok gazdanövényes kórokozó, és ez a tulajdonsága a szürkepenész járványok kialakulását jelentősen befolyásolja. Ennek az az oka, hogy amíg a lisztharmat vagy a peronoszpóra felszaporodása a szőlő növényen történik, és sokszor a járvány kialakulásának 18-20 hónapos előzményei vannak, addig a botritisz esetében a járvány kifejlődéséhez 15-20 nap elegendő. A botritisz felszaporodása ugyanis más növényeken már nyár elejétől megtörténhet, ezért a fertőzőképes spóra tömeg a szőlő zsendülésére - érésére már rendelkezésre áll.

1998-as bevezetése óta a fenhexamid hatóanyagú Teldor fontos szerepet tölt be a botritisz ellen alkalmazható készítmények között. Ennek két fő oka van: az egyik, hogy a Teldor-ról hamar kiderült, hatástartama az egyik leghosszabb. A másik, hogy egyedi hatásmechanizmusa jó megoldás a rezisztens botritisz populációk kifejlődésének folyamatos megelőzésére.

A Teldor egyszeri alkalmazását a zsendülés idején mindenképpen javasoljuk.

Fontos, hogy a többi szürkepenész elleni készítményhez hasonlóan, a Teldor-t is megelőző védekezés formájában, azaz preventíven alkalmazzuk.

 

Lovász Csaba

Bayer Hungária Kft.

(x)

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.