FÓKUSZBAN

Frissült a NAK gazdálkodói kézikönyve

Frissült a NAK gazdálkodói kézikönyve

Aktualizált tartalommal érhető el a kézikönyv, ami ...

A megfelelően tervezett és végrehajtott permetezéssel elkerülhető a méhek károsítása

A megfelelően tervezett és végrehajtott permetezéssel elkerülhető a méhek károsítása

A szabályos, előírás szerinti növényvédő szer felhasználás biztonságos ...

Profi nyereményjáték: gazdára talált a Jinma 164Y kistraktor!

Profi nyereményjáték: gazdára talált a Jinma 164Y kistraktor!

A kistraktor a szüretelőkocsi vontatásában, sorközkaszálásban ...

Kertészet

2018. március 17., szombat • 17:46

A "hidegzuhany" után megkezdhetők a kerti munkálatok

Még nem vagyunk elkésve a metszésekkel, amelyen a termés kiválósága múlhat. Ha szeretnék még ültethetünk gyümölcsfákat és cserjéket is. Az érkező lehűlés miatti kényszer várakozást diótöréssel tölthetjük ki.

A márciusi kerti aktualitásokkal kapcsolatban hasznos tanácsokat adott a Békés megyei hírportálnak Hankó János, a békéscsabai Stark Adolf Kertbarát Kör elnöke.

Hankó János elmondta, nagyon fontos, hogy mindig alkalmazkodjunk az időjáráshoz, és csak a megfelelő időben végezzük a kerti munkákat.

–  Akkor metsszünk, ha napközben nincs fagypont alatt a hőmérséklet – mondta az elnök.

– A hideg napok elmúltával feltétlenül kezdjük meg a gyümölcsfáink metszését, a szőlőről és a bogyósokról se feledkezzünk meg. Ugyanakkor nem kell kapkodni, semmivel sem vagyunk elkésve.

Figyeljünk oda, hogy a szakmai ismérveket betartva végezzük el a megfelelő metszéseket, a levágott nyesedéket minden esetben gyűjtsük össze és szállítsuk el a területről.

A metszés után feltétlenül végezzük el a lemosó permetezést, hiszen ez a munkafolyamat is fontos része annak, hogy kiváló termést érjünk el a növényeken. Ezt szélcsendes időben végezzük, amikor a hőmérséklet lehetővé teszi azt, hogy a vegyszer megszáradjon az ágakon, gallyakon. A megfelelő szereket kérjék a gazdaboltokban, mert már válogatni lehet közöttük.

Hankó János kitért arra, már a konyhakertekben is elkezdhetünk tevékenykedni, hiszen ha még nem vetettük el a gyökérzöldségeket, akkor megtehetjük. A későbbiekben pedig vethetjük a spenótot, sóskát, spárgát, zöldborsót.

Aki szeretne még gyümölcsfát, szőlőt, málnát, szedret, ribizlit, köszmétét ültetni, az megteheti. A díszkertekben vermeljük ki a rózsákat, a díszcserjéket vágjuk vissza. A gyepet szellőztessük, és utána műtrágyázzuk be.

Aki füvesíteni szeretne, végezze el a terület totális gyomirtását, majd 10–14 nap elteltével kezdje meg a talaj előkészítését a vetésre.

Hankó János megjegyezte, amíg az időjárás nem alkalmas a kerti munkákra, addig az ősszel összegyűjtött diót megtörhetjük, a héját fűtésre, a dióbelet evésre, sütésre hasznosíthatjuk.

agrotrend.hu / beol.hu