2022.05.25., szerda , Orbán

Kertészet

2021. december 13. hétfő • 13:19

A hungarikum cím biztonságot ad a paprikának

– Biztonságosabbá teszi a magas beltartalmi értékű szentesi paprika értékesítését, hogy elnyerte a hungarikum címet – közölte Ledó Ferenc, a Dél-alföldi Kertészek Szövetkezetének (DélKerTÉSZ) alapító elnöke a távirati irodának.

A szakember szerint a hungarikum cím lehetőséget ad a 150 éves termesztési hagyományokkal bíró szentesi paprika ismertségének növelésére. Felidézte: az első bolgárkertész családok 1875-ben telepedtek le Szegváron, leszármazottaik még ma is a településen élnek. Technológiájukat átvették a helyi kertészek is, és sok generáción keresztül adták át tudásukat, a paprikatermesztés pedig több száz családnak biztosított megélhetést a térségben. Először az 1957-ben megalakult szakszövetkezet, 1960-tól pedig az Árpád Zöldségtermelő Szövetkezet fogta össze a kertészeket, 1974-ben pedig létrejött a koraizöldség-termesztési rendszer. A paprikatermesztésnek a termálvizes fűtés adott lendületet. 1964-ben fúrták az első termálkutat Szentes térségében mezőgazdasági célra, és itt adták át Európa legnagyobb termálvízzel fűtött telepét 1979-ben.

fotó: wikipedia

– A szentesi paprika 2014 februárjában kapta meg a földrajzi árujelző elismerést. A hungarikum cím pedig óriási kihívást jelent majd a következő időszakra a legkisebbtől a legnagyobb termelőig, újabb innovációkra kényszerít a tagságot és a szövetkezetet is – hangsúlyozta Ledó Ferenc.

– A 2002-ben létrejött DélKerTÉSZ az alapítás után két-három évvel döntött úgy, hogy nem a szabadpiac, hanem az áruházláncok felé fordul. Termékei egységesen teljesítik a magas minőséget, megfelelnek a szigorú élelmiszer-biztonsági követelményeknek és nyomonkövethetőségnek – tudatta Nagypéter Sándor, a szövetkezet elnöke.

A tagság által termelt paprika mennyisége hatezerről 13 ezer tonnára nőtt, az ebből származó árbevétel pedig eléri a 6,5 milliárd forintot.

Az immár hungarikumnak számító szentesi paprikát – idetartozik a fehér tölteni való, a hegyes erős, a kápia és paradicsom alakú paprika – a vevők hazai és külföldi áruházláncokban Kelet-Közép-Európában és Németországban is megvásárolhatják. Az export nagysága már eléri a kétmilliárd forintot.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.