2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Kertészet

2019. március 21. csütörtök • 11:16

A jövőbe repítik a Nagy-Somlói borvidéket

Bio útra lép Magyarország történelmi borvidéke, aminek átállási folyamata 2023 januárjában kezdődik.

Magyarország legkisebb történelmi borvidéke márciustól többek között az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet (ÖMKi) közreműködésével tér át ökológiai művelésre - közölte az ÖMKi.


Nagy-Somlói Borvidék Hegyközsége: 2023-tól a teljes borvidék áttér ökológiai művelésre - fotó: ÖMKi

Az átállást négyéves képzés előzi meg, amit a hegyközség szervez az ÖMKi és a Biocont Kft. közreműködésével.

A folyamat eredményeként Magyarország olyan történelmi borvidékkel gazdagodik, amelyen itthon úttörő módszerrel egységesen ökológiai módon termelnek borszőlőt.

- A bio népszerűsége megállíthatatlan: Európában már közel 400 ezer mezőgazdasági vállalkozás foglalkozik biotermeléssel a legutóbbi felmérések szerint. A bioborágazat különösen gyorsan növekszik. Bő tíz év alatt megnégyszereződött a bioszőlő-területek nagysága a világon,

a bioborok piaca pedig becslések szerint 2022-ig akár 12-15 %-kal is nőhet nemzetközi szinten.

Bízunk benne, hogy Nagy-Somló kezdeményezését követve egyre több borvidék látja meg a potenciált az ökológiai szőlőtermelésben itthon is - mondja a Dr. Drexler Dóra, az ÖMKi ügyvezetője.

A négy éven át tartó képzést a Hegyközség a somlói szőlészeknek szervezi, akik ennek részeként megkapják az öko minősítésű szőlőműveléshez és borkészítéshez szükséges tudást,

 • növényvédelmi bemutatókon,
 • tanulmányutakon,
 • terepbejárásokon

vesznek részt.

Az átállási folyamat várhatóan 2023 januárjában kezdődik, amelynek végén, 2026-ra ökológiai tanúsítványt kaphat az első hazai egységesen organikus borvidék.

- A kezdeményezés hatására és a tanúsítvány birtokában a somlói szőlészek és borászok jelentős nemzetközi marketing előnyhöz jutnak, a fenntartható művelési móddal pedig történelmi tájunkat védjük, fokozva annak biológiai sokféleségét. Mindeközben a fogyasztók továbbra is a lehető legjobb minőségben termelt, szermaradék mentes somlói borokat élvezhetik - összegzi a döntés előnyeit Baráth Sándor, a Nagy-Somlói Borvidék Hegyközségének elnöke.

A fenntartható talajápolási technológiákkal az ÖMKi azoknak a szőlészeteknek is kínál alternatívát, akik még nem ökológiai módon termelnek, de szeretnék óvni a talajt

 • az eróziótól,
 • a felesleges gyomirtószer használattól,
 • és fenntartható alternatívát keresnek a gyomszabályozásra.

- Az Élő Sorköz magkeverék valóban életet visz a szőlőbe. Hatéves kutatás eredményeként őshonos fajokból -

 • fehér here,
 • komlós lucerna,
 • lándzsás útifű,
 • szarvaskerep,
 • tarka koronafürt,
 • vadmurok

- állítottuk össze, és ma már bárki számára elérhető.

Támogatja a biológiai sokféleséget, növeli a terület természeti értékét, csapadékos időben is átjárhatóan tartja a sorközöket az ültetvényben, javítja a talaj minőségét, és több évig fennmarad - fejtette ki Dr. Drexler Dóra.

Alkalmazásához a "Talajápolás a szőlőben – fókuszban a fajgazdag sorköztakarás" című ingyenes oktatási segédanyag is letölthető a szervezet honlapjáról.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.