2022.10.02., vasárnap , Petra

Kertészet

2017. szeptember 22. péntek • 19:05

A késői szüretelésű szőlőért többet fizetnek

Furminttal és hárslevelűvel folytatódik a szüret Tokaj-Hegyalján. Mustfoktól függően 100 és 140 Ft/kg árat fizet ki már októberben egy összegben az illatos fajtáért, amely tisztes hasznot biztosít a kistermelőknek.

A Grand Tokaj Zrt. Tokaj-Hegyalja legnagyobb felvásárlójaként és állami tulajdonú borászataként idén szeptember 16-ával kezdte meg a szüretet a sárgamuskotály szőlő felvásárlásával - írják közleményükben. A kedvelt félszáraz és félédes tokaji muskotály borok alapanyaga éretten, kiváló alapanyagként érkezett a tolcsvai feldolgozóba.

- Szeptember 22-től a furmint- és hárslevelű szőlők felvásárlásával folytatódik a szüret a Zempléni OFJ kategóriában – mondta el Goreczky Gergely, a Társaság vezérigazgatója.

fotó: boraszportal.hu

A Grand Tokaj Zrt. célja továbbra is a magasabb cukorfokú termés felvásárlása, ezért a késői szüretelésű szőlő beszállítására ösztönzik a termelőket, amelyért természetesen magasabb ár jár. Az árak kialakításánál figyelembe vették a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának ajánlását is a borpiaci tendenciák mellett.

- Minden, eredetvédett Tokaji kategóriára (OEM) szerződött termelőtől megvesszük a 23 mustfok feletti szőlőt 250 Ft/kg áron, amiből a népszerű, édes szamorodni bor lesz. 150 Ft/kg a 21-23 mustfok közötti szőlő ára, illetve a hegyközségi ajánlásnak megfelelően 100 Ft/kg a 17-21 mustfok közötti Tokaj OEM szőlő, amiből a könnyű száraz és félédes borok készülnek - mondta a vezérigazgató.

A Grand Tokaj Zrt. kínálja a legmagasabb árat a Zempléni kategóriában – vagyis azokon a területeken, ahol nagyobb a tőketerhelés vagy alacsonyabb mustfok várható –, itt 80 Ft/kg a felvásárlási ár.

A 15 mustfok alatti szőlőből a tokaji termékleírás szerint nem készíthet bort a Társaság, ezért a termelőknek küldött tájékoztató levélben és a szerződésben szerepel az a technikai ár is, amelyet a garatba már beöntött, de 15 mustfokot el nem érő szőlőért kellene elviekben kifizetni. Örömmel tölti el a Grand Tokaj szakembereit, hogy a szüret során beszállított minden termés meghaladta a 15 mustfokot, tehát a technikai árat nem kell alkalmazni 2017-ben.

A furmint és hárslevelű szüret elindításáról és a felvásárlási árakról szólva Goreczky Gergely kiemelte: Kölcsönösen jó, korrekt együttműködésre törekszünk a termelőkkel, a szerződéskötés és a szőlőátvétel gyorsan és problémamentesen zajlik Tolcsván.

agrotrend.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.