2021.01.23., szombat , Zelma, Rajmund

Kertészet

2019. február 25. hétfő • 10:17

A kiváló szőlőhöz, megfelelő munkaerő kell

Komoly gondokat okoz a munkaerő hiánya a szőlő-bor ágazatban.

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) és az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) online felmérést indított, hogy részletesen feltérképezze a szőlő- és bortermelő vállalkozások foglalkoztatási jellemzőit - közölte az HNT.


Az AKI az elmúlt években több országos hatókörű munkaerőpiaci felmérést végzett - fotó: 123rf

A közlemény szerint az online felméréssel az AKI és a HNT a munkaerő-piaci gondok enyhítését szolgáló intézkedések kidolgozásához kíván információs bázist létrehozni. A közleményben kiemelték,

az agráriumon belül is kiemelten nagy élőmunka-igényűnek számító ágazatban rendkívül komoly gondokat okoz a megfelelő munkaerő hiánya,

a minőségi szőlőtermesztéshez, borkészítéshez elengedhetetlen a szaktudással és kellő gyakorlattal rendelkező munkavállaló. Az ágazatban zajló termelést erős ciklikusság jellemzi, így a vállalkozásoknak nemcsak a megfelelő munkaerő megtalálása, de a megtartása is nehéz.

Légli Ottó, a HNT elnöke a közleményben úgy fogalmaz, hogy az ágazat a vidékfejlesztés eszköze is lehet, amennyiben munkaerőigénye a vidék népességmegtartó erejének növekedését szolgálja.

A kérdőív kitöltése név nélkül történik, a felmérés technikai hátterét, az információk rendszerezését az AKI adja

A kérdőív ide kattintva érhető el.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.