2021.03.01., hétfő , Albin

Kertészet

2020. február 13. csütörtök • 09:25

A klímaváltozás hatása a növénytermesztésre

Manapság a klímaváltozás mint probléma, egyre több ágazatban, így a növénytermesztésben is jelentős fejtörést okoz a kertészeknek. A szélsőséges időjárás hatására sajnos a régi jól bevált fajták, esetleg trükkök, praktikák már nem úgy teljesítenek mint régen.

A különböző nemesítőházak azon dolgoznak, hogy ezen megváltozott időjárási körülményekre olyan fajtákat nemesítsenek, amelyekkel a végfelhasználóknak sikerélménye lesz.

A folyamatos változások korát éljük, egyre fontosabb innovatívnak lenni, és egy lépéssel gondolkodásban előrébb járni, a vásárlók igényei elé menni.

A vásárlási morál is változni látszik. Míg az idősebb generáció megrögzötten, a jól bevált „piros álló muskátli, és egy kis petunia” elvével vásárol, addig a fiatalabb generáció ennél impulzívabb, az újdonságokat, különlegességeket keresi.

Őket  nem a mennyiség, inkább a minőség érdekli, és az, hogy ebben a felgyorsult világban minél kevesebb gondozást, törődést igényeljen a növény, ugyanakkor megkapó látvány legyen és különleges. Trendi exkluzív fajták, a legjobb minőség és frissülő szakmai felkészültség szükséges mindehhez.

Ezen cikksorozatomban olyan egynyári növényeket szeretnék bemutatni, melyek ezeknek az elvárásoknak leginkább megfelelnek.

Forradalmi áttörés történt a muskátli nemesítésben, hiszen a peltatum-ok és a zonale-k legjobb tulajdonságait ötvözték. Így egy rendkívül ellenálló, és jó habitusú újgenerációs muskátli sorból válogathatnak.

Az „igazi bajnok”, a Champion ettől a szezontól már 7 színben kapható, tervek szerint a következő szezonban 2 új színnel bővül. Elérhető 2 duplavirágú sötét piros, 1 szimplavirágú piros, valamint egy intenzív neon, egy szép lila, és egy sötét rózsaszín szemes. Az idei évben pedig egy szép duplavirágú Salmon színnel bővült a paletta.

A Champion-oknak rendkívül széles a felhasználási lehetőségük: jól használhatóak balkon ládába, ámpolnába, dézsába, és egyéb virágtartó edényekbe, parki kiültetésbe. Nagyon jól kombinálható balkonnövénnyel, levéldísszel, sárkány begóniával.

Természetesen a habitusából adódóan olyan növényekkel társítsuk, amelyek ugyan olyan erőteljes növekedésűek, hogy ne nyomják el egymást, hanem egymás szépségét emeljék ki.

http://pw-champion.com/hu/

 

Tóth Laura

Plant Alliance Hungary

http://www.plantalliance.hu/

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.