2020.12.01., kedd , Elza

Kertészet

2020. március 23. hétfő • 14:48

A koronavírus lesújtott a holland kertészekre

A koronavírus példátlanul sújtotta a holland virágkertészeti ágazatot. Sok vállalat, ha nem kap a kormánytól és a bankoktól sürgős kölcsönt, akkor néhány héten belül csődbe megy.

A kereslet csökkenésének eredményeként a Royal Flora Holland aukcióit nemcsak alacsony árak jellemzik, hanem nagymértékű eladatlan, kiváló minőségű termékkészlet is. Ilyen még nem történt a több, mint 100 éves szövetkezet történetében. Számos vállalkozás, mind termelők és kereskedők túlélése került veszélybe - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: pixabay.com

A virágkertészeti ágazat a harmadik legnagyobb exportáló Hollandiában. Schiphol és a rotterdami kikötő, Hollandia nemzetközi csomópontjai a vágott virágok és dísznövények kereskedelmének. A globális export közel 35 %-a Hollandián át zajlik. A virágok és dísznövények exportja 6,2 milliárd euró értékű.

Megközelítőleg 150 ezer ember dolgozik az ágazatban. A virágkertészeti termékek egyedülálló helyet foglalnak el, mivel a kezelésük olyan, mint a napi friss termékeké.

- A piaci helyzet drámai. Az elmúlt két hétben az árak 50 %-kal alacsonyabbak lettek, mint normális esetben. Múlt pénteken 20 %-a a készletnek megsemmisült, mert nem volt rá vevő. A kilátások a következő hetekre még rosszabbak. Ez általában a csúcsidőszaka a virágkertészeti termékeknek, anyák napja előtt több országban is.

Ebben az időszakban a szokásos forgalom heti 150-200 millió euró. Ez a krízis a legrosszabb pillanatban érkezett. A kormánytól és a bankoktól érkező sürgős kölcsönök és egyéb pénzügyi támogatások nélkül a jól működő vállalkozások is hamarosan össze fognak omlani. Ágazati szinten kell cselekednünk, mielőtt túl késő lenne. Tényleg csak pár perc éjfélig - mondta Steven van Schilfgaarde a Royal FloraHolland vezérigazgatója.

A Royal FloraHolland ameddig csak lehet, fenntartja a vágott virág és dísznövények exportját. Ha az export leáll, az sok virágkertészeti cég végét fogja jelenteni, ha nem kapnak támogatást.

Royal FloraHolland mint, a termelők szövetkezete mindent megtesz annak érdekében, hogy támogassa a termelőket és a kereskedőket, de a szektornak nincs elegendő eszköze a válság kezelésére.

- Hollandia köztudottan a virágkertészet nemzetközi központja. A tulipán a nemzetközi szimbóluma országunknak. A kertészeti infrastruktúra különleges, visszafordíthatatlan kár fenyegeti. Nem engedhetjük, hogy ez megtörténjen - jegyezte meg a vezérigazgató.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.