FÓKUSZBAN

A vízjogi engedélyeztetésről

A vízjogi engedélyeztetésről

Az öntözést segítő vízilétesítmények megvalósítása is ...

Kalászosok és repce lombkezelése tavasszal

Kalászosok és repce lombkezelése tavasszal

A növények tavaszi indító kezelései kulcsfontosságúak, mert ...

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Fizessen elő a PROFI Magazinra és nyerjen egy Jinma traktort!

Rendelje meg 2018. március 31-ig a PROFI Magazint egy évre, ...

Kertészet

2017. június 16., péntek • 08:51

A köszméte legfőbb növényvédelmi kihívása

A köszméte termesztés egyik legfőbb nehezítő körülménye a lisztharmat. A köszméte esetében nem egy, hanem két fertőző lisztharmat fajra is gondolnunk kell.

Korábbi cikkünkkel a köszméte termés jótékony hatására hívtuk fel a figyelmet. Ezzel a cikkel pedig termesztését szeretnénk segíteni - a növény legfőbb növényvédelmi problémáját foglaljuk össze.

fotó:Pixabay

A köszméte termesztés egyik legfőbb nehezítő körülménye a lisztharmat.

A köszméte esetében nem is egy, hanem két fertőző lisztharmat fajra is gondolnunk kell: az egyik a köszméte és ribiszke amerikai lisztharmata, míg a másik a köszméte és a ribiszke európai lisztharmata. Jelentősebb kárral az amerikai lisztharmat fenyeget.

A köszméte és ribiszke amerikai lisztharmatát (Sphaerotheca mors uvea) már 1834-ben észlelték az USA-ban, Európába szaporítóanyaggal érkezett, de csak 1960-as években vált jelentőssé. A kórokozó minden talaj feletti növényi részt képes fertőzni, így a hajtást, levelet és még a terméseket is. A leveleken először a fonák oldalon jelentkezik a fehéres bevonat, majd terjedésével az egész levéllemezen és a terméseken is fehéres, nemezes bevonatot láthatunk. A termések fejlődése visszamarad, súlyos fertőzés esetén a talajra is hullhat a termés.

Mivel a kórokozó a fásodott részeket is képes megfertőzni, így elsősorban azon telel át. A gomba tavaszi „ébredése” és fejlődése május elejétől júniusig folyamatosan zajlik, így kedvező időjárás esetén, a betegségre érzékeny fajták esetében feltétlenül érdemes védekezni.

A köszméte és ribiszke európai lisztharmata (Microsphaera grossulariae), azaz a kontinensünk lisztharmata már a köszméte és ribiszke amerikai lisztharmata előtt is jelen volt Magyarországon. Ez a betegség azonban csak szórványosan fordul elő, és károkozása sem igazán jelentős. A kórokozó elsősorban a levéllemezt és a hajtásokat károsítja, a bogyókon csak ritkán fordul elő.

Az elmúlt évtizedek köszméte fajta nemesítési munkájának köszönhetően, már találunk az amerikai lisztharmatnak ellenálló fajtákat a piacon.

Mivel a betegség a köszméte termesztését nagy mértékben megnehezíti, ezért

érdemes arra rezisztens fajtát választani, hiszen a jó ültetvény alapja már a fajta választásnál kezdődik.

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
A feliratkozás gombra kattintva elfogadja az Adatvédelmi nyilatkozatot.