2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Kertészet

2017. április 12. szerda • 11:42

A "legmagyarabb" szőlőfajta várja az áttörést

A furmint egy helyi szőlőfajta, amely méltóan képviselheti a hazai borágazatot a nemzetközi piacon, a kormányzat ezért is nyilvánította az ideit a Furmint évének. A NAIK Tokajon és Somlón kívül más borvidékeken is népszerűbbé tenné.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete a furmint évéhez kapcsolódóan folyamatosan olyan szőlészeti és borászati kutatás-fejlesztési munkákat végez, amelyekkel a furminthoz kapcsolódó technológia már rövid távon is versenyképesebb lehet – tájékoztatta portálunkat a NAIK. 

Fazekas Sándor és Gyuricza Csaba a furminttelepítésen – fotó: Pelsőczi Csaba

A 2017. április 11-ei furminttelepítés és jelképes örökbefogadás is – amelynek a NAIK Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének Badacsonyi Kutatóállomása adott otthont – hozzájárul ahhoz, hogy kellő mennyiségű és minőségű oltvány álljon rendelkezésre a kísérletekhez. Határozott cél, hogy a jövőben akár

10-15 százalékkal csökkenjenek a furmint termelésének költségei. 

- A „Fogadj örökbe furmintot” kezdeményezés lehetőséget biztosít az ágazatot támogatni kívánók számára, hogy az örökbefogadás során felajánlott összeggel segítsék a fiatalabb generációk legtehetségesebb képviselőit, hiszen a befolyt pénzből egy ösztöndíjat hozunk létre.  A kezdeményezéshez 2017-ben folyamatosan lehet csatlakozni, reméljük, hogy minél többen élnek a lehetőséggel – hangsúlyozta Gyuricza Csaba, a NAIK mb. főigazgatója.

A „Furmint éve” program célja, hogy az arra alkalmas borvidékeken növelni tudják a furmintültetvények területeit – fotó: Gizella Pince FB-oldala

A mostani kezdeményezéssel összhangban 2017-et a NAIK a furmint szőlészeti és borászati kutatásának kiemelt éveként kezeli, ezzel segítve a termelőket a fajtaoptimális szőlőtermesztési és borászati technológiájának kialakításában.

Érdekes szakmai kérdés, hogy a termelési technológia fejlesztésével a tokaji borvidéken kívül az ország többi borvidékén hogyan termelhető a furmint, milyen, a fajtára jellemző értékeket lehet még kihozni belőle.

A NAIK kutatói programjának célja, hogy tudományos támaszt nyújtson ahhoz, hogy a „legmagyarabb” szőlőfajtaként is emlegetett furmint, Tokajon és Somlón kívül más borvidékeken is kiváló minőségben, újra jelentősebb szerepet kapjon, ezáltal Magyarország emblematikus fajtájává váljon.

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.