2020.11.28., szombat , Stefánia

Kertészet

2018. június 18. hétfő • 09:02

A léipari meggy ára szinte soha nem látott mélységben

Az időjárás miatt romlott az érdi bőtermő meggy minősége és mennyisége. A főfajták (együtt)érésével akár jelentős mennyiségi torlódás is kialakulhat, ami az árak – akár jelentős – eséséhez is vezethet.

Az időjárás miatt romlott az érdi bőtermő meggy minősége és csökkent a mennyisége, a későbbi érésű fajtáknál egyelőre kérdéses, hogyan alakul a termés - közölte a FruitVeB Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács a 2018. évi meggypiaci kilátásokról közzétett jelentésében.

Hangsúlyozzák, az árak az időjárás és a külföldi vevők elmaradása miatt csökkentek az elmúlt egy héten: a kilogrammonkénti nettó 150-160 forintos  konzerv- és hűtőipari induló ár mintegy 10-15 százalékkal esett, a léipari meggy ára pedig szinte soha nem látott mélységben van, 30-50 forint között alakul kilogrammonként.

A korábban prognosztizáltaknak megfelelően a terméktanács továbbra is fenntartja, hogy június 20. körül jelentős mennyiségi torlódások alakulhatnak ki a meggypiacon a főfajták együttérése miatt, és előfordulhat, hogy a betakarított mennyiségnek a feldolgozóipari kapacitások szabnak határt.

Az érdi bőtermő meggy szürete pár napon belül az egész országban befejeződik, a hét végén és a jövő hét elején pedig elkezdődik a debreceni bőtermő, majd jövő hét közepén az újfehértói fürtös, a kántorjánosi, a petri és az egyéb későbbi érésű fajták szürete, amelyek együttesen a magyar meggytermés mintegy 60 százalékát adják - írták.

A terméktanács arra hívja fel a figyelmet, hogy a hazai rövid távú kereslet-kínálati viszonyok miatt a meggy piaci árának alakulását több bizonytalansági tényező is terheli a következő napokban.

fotó:Pixabay

A gombabetegségek jelenleg még nem okoznak érdemi problémát, de az ’Érdi bőtermő’ gyümölcshúsa felpuhult, „felhígult”, ami jelentős részben alkalmatlanná teszi konzerv- és hűtőipari feldolgozásra, mert betakarítás után vagy feldolgozás közben reped, hasad a gyümölcshús. Továbbá a magas víztartalom nem kedvez a léipari feldolgozásnak sem, mert az alacsony szárazanyag-tartalom növeli a gyártási költségeket és rontja az alapanyag-kihozatalt.

A konzerv- és hűtőipari üzemekbe beszállított tételek esetében jelentős (10-30%-os) minőségi levonások vannak, illetve gyakori, hogy a léiparba kell „átirányítani” a szállítmányokat, így a termelők az utóbbi napokban jelentős veszteségeket szenvednek el, illetve a feldolgozók sem jutnak elegendő mennyiségű és/vagy minőségű alapanyaghoz (kivéve a léipart, bár a minőség számukra sem kedvező). Egy-egy termesztőkörzetben jelentkeztek gondok a cseresznyelégy-fertőzöttséggel is, de ezek egyelőre lokális problémáknak tűnnek.

A német nyers meggy export érdemben még nem indult meg, és egyelőre a jelentősebb lengyel szállítmányok is váratnak magukra, jóllehet mindössze mintegy 2,5 hét van hátra a szezonból. A külföldi vevők vásárlásának elmaradása részben összefügg az ’Érdi bőtermő’ minőségének romlásával is.

agrotrend.hu / MTI, FuitVeb

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.