2021.04.20., kedd , Tivadar

Kertészet

2020. április 01. szerda • 16:19

A lengyel gyümölcsösök is elszenvedték a fagykárt

Miután két éjszakán át komoly fagyok követték egymást, Lengyelország újabb fagyos éjszakákra készülhet április első hetében. Noha a károkat még nem értékelték, a fagyás a hőmérsékletek alapján néhány gyümölcsnél megjósolható.

A fagy ugyan később ellátási problémát okozhat, de Dominika Kozarzewska, a Lengyel Berry Cooperative szövetkezet vezetője úgy érzi, hogy a munkaerőhiány még komolyabb problémává válhat - írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

fotó: NAK

– A fagy nagyjából mindenütt sújtotta az országot, -6 Celsius-foktól -10-ig. Egyes termelők még alacsonyabb hőmérsékleteket is jelentenek. Körülbelül két napon belül képesek lesznek felmérni a károkat, de azok valószínűleg bekövetkeztek. A legnagyobb kihívás, amelykel szembe kell nézniük, az a munkaerő hiánya, így ha az áfonya kevesebb, de nagyobb gyümölcsöket fog teremni, az még előnyt is jelenthet az ágazat számára. Most még nagyon nehéz megmondani a kár mértékét, de a hétvégére már látható lesz – mondta.

A kék mézbogyókkal még nincs nagy probléma, ám Anna Litwin, a BlueHaskap cég képviselője megerősítette, hogy a hőmérséklet még a vártnál is alacsonyabb volt.

– Amit hallottam, a körte és a cseresznye kismértékben károsodott. Három nappal ezelőtt a hőmérséklet Lengyelország központjában -14 Celsius-fok volt, amikor a talajhoz közeli mérést végezték. Két méterrel a föld felett -10 és -11 Celsius-fok között alakult.

A kék mézbogyóimmal még nincs nagy probléma, mivel a virágzás még nem kezdődött meg. Előreláthatólag azonban április 4 és 6 között újabb fagyhullám fog érkezni.

Ha a mézbogyó előbb virágzik, akkor ez problémát okozhat. Egy másik kérdés a méhek beporzásának hiánya, ha a hőmérséklet nem emelkedik hamarosan.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.