2020.11.28., szombat , Stefánia

Kertészet

2020. október 24. szombat • 13:29

A levéltetű természetes ellensége, a vadászpók védheti az almát

Az almaültetvényeken segítheti a növényvédőszerek helyett a biológiai növényvédelmet a Szent István Egyetem Növényvédelmi Intézetének legújabb kutatása.

Ennek alapja, hogy a vegyszermentes növényvédelemmel védett almaültetvényeken nagy számban jelennek meg a különböző pókfajok, ám a gyümölcsösök táplálékhálózatában betöltött szerepükről meglepően kevés ismeret áll rendelkezésre - írja a Magyar Nemzet.

Noha a kutatók arra jutottak, hogy a lombozatlakó vadászpókok zsákmányai elsősorban olyan ízeltlábúak, amelyek nem károsítják a növényt, az esetek harmadában ugyanakkor almakártevőket zsákmányolnak. Az almafákra veszélyt jelentő kártevők közül legtöbbször a különböző növénytetvekkel táplálkoztak a pókok. Habár egyes pókfajok hatékonysága bizonyított, a biológiai növényvédelemben nehézséget jelent, hogy elsősorban inkább az ültetvények szempontjából jelentéktelen szervezeteket, például legyeket fogyasztanak.

Ez a tény pedig jelentősen csökkentheti a lombozatlakó vadászpókok hatékonyságát a kártevők korlátozásában.

Fotó: Magyar Nemzet

A kutatók ugyanakkor arra a következtetésre jutottak, hogy a növényvédelem szempontjából nem a biodiverzitásra, tehát minél több faj bevonására kell törekedni, hanem a hatékonyság érdekében egyes pókcsoportokra kell fordítani nagyobb figyelmet az almáskertekben.

A pókok szerepe az almaültetvények táplálékhálójában rendkívül összetett. A különböző almakártevők szabályozásában így más-más vadászpókfajoknak lehet meghatározó szerepe.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.