2020.05.27., szerda , Hella

Kertészet

2020. április 04. szombat • 16:25

A lisztharmatok évtizedét éljük...

...és ezt az erkélyre kiültetett árvácska is bizonyítja.

Valószínűleg már az őszi palántákkal hoztuk be a fertőzést. Most tavasszal, a télies körülmények ellenére is be tudott indulni ez az elvileg melegkedvelő gomba. Nemsokára muskátli vagy petúnia kerül a helyére, nem érdemes permetezni. Ahol nagyobb területen lépett fel a fertőzés, ott a kontakt kénes gombaölők (lásd lent) vagy a felszívódó Amistar, Topas 100 EC, Taser 250 SC, melyek engedélyezettek a dísznövényekre. Hatásosak lehetnek az árvácskánál is.

Már alig lehet kapni Jonathan almát a boltokban. Nem bírnak a termesztők az almalisztharmattal. A középső fotón a tavaly nyáron-ősszel megfertőzött rügyekből betegen kibújt „lisztes” leveleket láthatják, a baloldali egészséges rügyből kipattant levélkék mellett. Nem sokáig lesz ilyen szép zöld, a szomszédból máris szóródnak a spórák (konídiumok).

Volt, aki már permetezett valamelyik kéntartalmú gombaölővel, jól tette.

A pirosbimbós állapotig akár dupla dózissal is használhatják a kénes készítményeket. Csak néhány a sok közül: Thiovit Jet, Cosavet DF Edge, Michrotiol Special, Eurokén 2000 80 WG, Kumulus S. Az egyszerű anyagok közül a fűzfakérget, a mezei zsurlót és a lecitint is engedélyezték az almalisztharmat ellen. Érdemes kipróbálni! Örülnék a visszajelzéseknek! Engedélyokirataikat itt megtalálják.

A köszmétének (piszkének, egresnek) két saját lisztharmata is van, sok gondot okoznak. Érdemes megnézni a bokrokat és védekezzenek, ha szükséges. Az almánál felsorolt kénesek közül választhatnak. Egyes fajtái érzékenyek a kénre, mely lombhullást okozhat, ezért a későbbiekben a Quadrist és a Signumot javaslom.

Általában minden növénynél csak 25 0C alatti hőmérsékletnél permetezzenek kéntartalmú gombaölőkkel.

Az almalevél fotóján láthatják az almalevél-pirosító levéltetű kezdeti kárképét is. Az alma gazdaságilag jelentős növény ezért jóval több levéltetű ölő szert engedélyeztek, mint pl. a ribizlire. Kaiso Garden, Karate 2,5 WG és a Zeon, Mospilan 20 SG, Pirimor 50 WG, Teppeki 50 WG és gyérítésre az új hatásmódú Nanotac EC. A Vektafid A-t egérfüles állapotban 1%-os, nyáron 0,5-1%-os hígításban is használhatják.

A Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara honlapján két nagy tapasztalatú növényorvos kollégám előrejelzéseihez is eljuthatnak és a felhívásaimat hatóanyagos változatban is letölthetik.

Legalább ilyen érdekes lehet az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet weboldala. A házikertesek által is felhasználható kiadványaik mellett, a fiatal kutatók az ökotermesztők számára alakítják át, „bioszerekkel” írják újra a felhívásokat.

agrotrend.hu /  Zsigó György NMNK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.