2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Kertészet

2019. május 22. szerda • 17:37

A lisztharmatra biztosan számíthatunk minden évben

A csapadékos időjárás kedvez a gombás megbetegedéseknek.

A lisztharmatra biztosan számíthatunk minden évben, de a tartós esők nyomán fellépő folyamatos levélnedvesség és a meleg éjszakák miatt jelenleg a peronoszpóra is fertőzhet. Ma délután is esett, de ha el tudnak csípni egy eső és szélmentes fél napot akkor a két gomba ellen feltétlenül permetezzenek. Ezzel a kezeléssel a leveleket és a bimbós fürtöket is védjük. A szőlő a fürtmegnyúlás állapotában van, nemsokára virágzik.


fotó: Zsigó György

Virágzásig csupán a kén és a réztartalmú gombaölőkkel is védekezhetnének, de az idei „vizes” tavaszon kombinálják ezeket felszívódó készítményekkel.

A szőlő fontos növény gazdaságilag, ezért sok szer közül választhatunk. Lisztharmatra pl. a Bumper 25 EC, a Topas 100 EC, a Karathane Star, a Vivando, míg peronoszpórára pl. az Electis, az Enervin, a Mildicut, a Profiler, a Profilux vagy a Ridomil Gold MZ 68 WG is engedélyezett. A Cabrio Top és a Quadris engedélyében mindkét kórokozó szerepel, inkább a Cabriot ajánlom.

Ha a peronoszpórát emlegetik, akkor a fitoftóra gombára is gondolnunk kell. Közeli rokonok, ugyanazon környezeti feltételek esetén fertőznek. Ez a veszély most a burgonyánál is fennáll.

Az eddig lehullott csapadéknak már csak a talajból való kipárolgása is elegendő a burgonyavész vészes gyorsaságú beindulásához.

A szőlőhöz hasonlóan, a kontakt réztartalmú gombaölők mellé az idén felszívódóakat is adagoljanak. Ilyenek pl. a fent aláhúzott gombaölők, vagy pl. az Amistar, a Proplant vagy a Ranman Top.


fotó: Zsigó György

A paradicsomnál is felléphet ugyanez a gomba, itt paradicsomvésznek hívják.

A krumplihoz képest még kevésbé lombosak a paradicsomtövek (inkább csak palánták), gyorsabban kiszellőznek a növények. A fénykép 2017. szeptember 2-án készült, sűrű állományú kordonos paradicsomágyásban. A fitoftóra egy nap alatt leszáríthatja a leveleket


fotó: Zsigó György

A képen látható cseresznyeszemeket már egész biztosan alkalmasnak találják tojásrakásra a cseresznyelegyek. A sárgalapok is jelzik a repülő legyeket az előrejelző rendszerünkben. Nem változtak a bevethető rovarölők. Ha a szüretig még „belefér” a felszívódó Mospilan (14 napos é.v.i.), akkor ezt is választhatják. Később már csak a kontakt készítményekkel ismételgethetünk, pl. a Decis, a Karate 2,5 WG, a Karate Zeon 5 CS, a Full 5 CS, a Lamdex Extra és a Kaiso Garden. Ezeknek 3 ill. 7 nap az é.v.i.-jük.

A vasárnap fényképezett, szedésre érett korai cseresznyén már egyiket sem használnám, de nem is találtam benne nyüveket. A korai érésű fajtákkal megelőzhetjük a légy kártételét. Ősszel, a csemeték telepítésénél erre is gondoljanak.

agrotrend.hu / Zsigó György, NMNK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.