2020.07.11., szombat , Nóra, Lili

Kertészet

2018. május 10. csütörtök • 08:14

A méhek védelme májusban a legfontosabb

Május a mezőgazdasági munkák egyik csúcsidőszaka, ezzel együtt a növényvédelmi munkák nagy része is ilyenkor zajlik. Viszont ebben az időszakban virágzik termesztett növényeink jelentős része is. A termőterületek gyomnövényeinek és károsítóinak alacsony szinten tartása kulcsfontosságú, emellett azonban különös figyelemmel kell lennünk a hasznos élőszervezetekre, a beporzó rovarokra.

Tavaszi időszakban a virágzó szántóföldi és kertészeti növényeket, valamint táblaszegélyeket nagyszámú beporzó rovar (poszméhek, méhek, darazsak, legyek, lepkék) keresi fel.

fotó: pixabay

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara arra figyelmeztet, hogy az időszerű növényvédelmi munkák során kiemelten vigyázzunk arra, hogy ne kerülhessen méhekre kockázatos vagy veszélyes növényvédő szer a virágzó táblaszegélyre,

ilyenkor a virágzó növénykultúrákban kizárólag a méhekre nem jelölésköteles, illetve a méhkímélő technológiával kijuttatható szerek használhatók.

Bővebb információ ide kattintva érhető el.

Már csak azért is érdemes a permetezés során kiemelt figyelmet fordítani a beporzó rovarokra, mert 2018 tavaszán az ország teljes területén kiemelten ellenőrzi a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal a növényvédelmi kezeléseket a házi méhek és a vadon élő beporzók védelme érdekében, ahogy arra korábbi cikkünkben felhívtuk a figyelmet. 

Érdemes betartani a kijuttatható növényvédő szerekre, illetve az alkalmazható technológiára vonatkozó előírásokat, ugyanis a szabályok megszegése esetén tetemes növényvédelmi bírságra számíthat, aki az előírásokat megszegi. 

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.