2023.02.02., csütörtök , Karolina, Aida

Kertészet

2018. augusztus 17. péntek • 11:41

A meleg miatt a csemegeszőlő is korábban érik

Az előrejelzések szerint jó minőségű termés várható.

A tartós meleg miatt idén a csemegeszőlő is két-három héttel hamarabb érik, így a piacokon, üzletekben már nagy mennyiségben megtalálható a hazai áru. A csemegeszőlő-termesztésben a legnépszerűbb fajta a saszla - olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) oldalán.


A kiskereskedelemben változó árréssel kerül a fogyasztókhoz az áru - fotó: Pixabay

Magyarországon idén már július 20-25 körül megjelentek a piacokon a korai érésű hazai termesztésű csemegeszőlő-fajták (legkorábban a Csabagyöngye, Irsai Olivér – Augusztusi muskotály, Esther, Néró).

Ezeket követte a most is vásárolható Arkadija, Pannónia kincse, Éva, a napokban pedig már a középérésű saszla is piacképes.

Pár héten belül pedig megjelenhet a piacon a Guzal kara, az Itália, a Kozma Pálné muskotály és a Moldova. A NAK körképe szerint általánosságban jó minőségű termés várható idén, a megkérdezett gazdálkodók szerint az átlaghoz képest 5-10%-kal több csemegeszőlőt szüretelnek.

A saszla (Chasselas) nagybani piaci ára jelenleg 250-300 forint körül van, a nagyobb bogyójú szőlőké nagyságrendileg 350-500 forint.

A magasabb minőségű csemegeszőlő árát nagymértékben meghatározza az importáruk ára, ami a jelenlegi forint-euró árfolyam miatt várhatóan magasabb lesz.

A mag nélküli fajták iránt - a nemzetközi trendet követve - nő a kereslet, annak ellenére, hogy a szőlő jó ízének, zamatának alapvető meghatározója a mag.

A csemegeszőlő-piacon a tapasztalatok szerint nagy tisztulást hozott az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszer bevezetése és az import szállítmányok ellenőrzése, ami számos tisztességtelen szereplőt szorított ki a kereskedelemből.

A magyar emberek átlagosan évente 2,5-3 kg csemegeszőlőt esznek.

A legtöbbet a – borkészítésre és étkezésre is hasznosított – saszlából vesznek. A csemegeszőlő-fogyasztás alapvetően augusztus végére és az őszre jellemző, de idén várhatóan előbbre hozódik.

Manapság már 50-50% a hazai és az import szőlő aránya az árusítóhelyeken.

Egyébként Magyarországon gyakorlatilag az év minden napján kapható csemegeszőlő, sajnos 90%-ban importáru. A hazai termés október végéig elérhető, de nyár végétől már az olasz és spanyol import is megjelenik, majd decembertől Dél-Afrikából, Brazíliából, Chiléből illetve Indiából érkezik a csemegeszőlő.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.