FÓKUSZBAN

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

Először Magyarországon a szakmák Európa-bajnoksága

A EuroSkills Budapest 2018 versenyen Európa legfelkészültebb ...

Az amerikai gazdák aggodalmai

Az amerikai gazdák aggodalmai

Nyáron Donald Trump kereskedelmi vitáitól volt hangos

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

Második alkalommal adtuk át az Agrofotó díjakat

A mezőgazdaság témakörében meghirdetett fotópályázat

Kertészet

2018. április 16., hétfő • 15:51

A monília miatt az idén is fel kell venni a permetezőgépet

Elsőként a virágzó kajszira figyeljünk. De ugyanígy fertőzi a meggyet is a monília.

A gomba a bibéken keresztül hatol be a növénybe, és a vesszőkben terjedve ágszáradást, fapusztulást okozhat. Most tehát a bibéket kell megóvni a gomba támadásától. Elsőként a virágzó kajszira figyeljünk. Ugyanígy fertőzi a meggyet is, sőt már a megpattant rügyön keresztül illetve a zöld csészelevelein át is bejuthat a bimbóba - írja házikerti felhívásában Zsigó György, NMNK.

A folyamatosan nyíló meggynél már bimbós állapotban védekeznek felszívódó gombaölőkkel, majd a virágzás hosszától és az időjárástól függően ismételnek. A tankönyvek szerint, nedves időben, elhúzódó virágzáskor: fehérbimbós állapotban, teljes virágzáskor, 80%-os sziromhullásban majd terméskötődés után is védekezni kell.

A nagy ültetvények 3-4 kezeléssel számolnak évről-évre. Amennyiben ilyen meleg és száraz maradna a tavaszunk, akkor gyorsan elvirágozna a meggy, rövidebb ideig fertőzhetné a gomba. Már az átázott talaj kipárolgása is elegendő nedvességet biztosít a gombának. Aki nem akar kockáztatni, az permetezzen a kajsziban, majd a meggybimbók kibomlását figyelve a meggyben.

Alább a 2018-ban engedélyezett III. kategóriás készítményeket összesítettem:

Cseresznyében, meggyben: a Teldor 500 SC, a Switch 62,5 WG (inkább később, a gyümölcsmoníliára ajánlják.), a Signum WG, stb.

Kajsziban és őszibarackban: Topas 100 EC, Signum WG, Switch 62,5 WG, Teldor 500 SC, stb. (Csak őszibarackban, nektarinban engedélyezett a Prolectus.)

Jó minőségben, apró cseppképzéssel történjen a kezelés.

Teljesen be kell fednünk a virágokat, a bibéket! Permetszereink tapadását, esőállóságát a cseppek szétterülését növelhetjük pl. Silwet L, Silwet Star, Nonit, Biosol- Káliszappan, Wetcit, Melius hozzáadásával.

Több biostimuláló készítménynél leírták a moníliák elleni mellékhatást. A növény ellenálló képességét növelik és ezzel segítenek minket a monília elleni küzdelemben.

Amennyiben mégis megtörtént a fertőzés, azt már a sziromleveleken, a bibén vagy a porzókon is láthatjuk, apró, barna foltok alakjában. A sziromlevelek petyhüdtek. A kajszivirágok tövénél apró mézgacseppek is megjelenhetnek.

Később az egész virág elbarnul, nagy részük elszáradva a fán marad. Ez a meggynél különösen feltűnő. Ekkor már a vessző belsejében terjed a kórokozó. Nagy sebességgel halad a vázágak, majd a törzs felé. Itt már csak a gyors metszés segít! A fertőzött rész alatt 20-30 cm-rel kell levágni a száradás tüneteit mutató vesszőt, ágat. A cseresznye, az őszibarack, a mandula, egyes szilva fajták és számos dísznövény pl. japánbirs, aranyfa (Forsythia), törpemandula, díszőszibarack, díszcseresznye, babarózsa is károsodhat a virágfertőző moníliától.

agrotrend.hu / Zsigó György, NMNK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.