2020.07.15., szerda , Henrik, Roland

Kertészet

2018. április 16. hétfő • 15:51

A monília miatt az idén is fel kell venni a permetezőgépet

Elsőként a virágzó kajszira figyeljünk. De ugyanígy fertőzi a meggyet is a monília.

A gomba a bibéken keresztül hatol be a növénybe, és a vesszőkben terjedve ágszáradást, fapusztulást okozhat. Most tehát a bibéket kell megóvni a gomba támadásától. Elsőként a virágzó kajszira figyeljünk. Ugyanígy fertőzi a meggyet is, sőt már a megpattant rügyön keresztül illetve a zöld csészelevelein át is bejuthat a bimbóba - írja házikerti felhívásában Zsigó György, NMNK.

A folyamatosan nyíló meggynél már bimbós állapotban védekeznek felszívódó gombaölőkkel, majd a virágzás hosszától és az időjárástól függően ismételnek. A tankönyvek szerint, nedves időben, elhúzódó virágzáskor: fehérbimbós állapotban, teljes virágzáskor, 80%-os sziromhullásban majd terméskötődés után is védekezni kell.

A nagy ültetvények 3-4 kezeléssel számolnak évről-évre. Amennyiben ilyen meleg és száraz maradna a tavaszunk, akkor gyorsan elvirágozna a meggy, rövidebb ideig fertőzhetné a gomba. Már az átázott talaj kipárolgása is elegendő nedvességet biztosít a gombának. Aki nem akar kockáztatni, az permetezzen a kajsziban, majd a meggybimbók kibomlását figyelve a meggyben.

Alább a 2018-ban engedélyezett III. kategóriás készítményeket összesítettem:

Cseresznyében, meggyben: a Teldor 500 SC, a Switch 62,5 WG (inkább később, a gyümölcsmoníliára ajánlják.), a Signum WG, stb.

Kajsziban és őszibarackban: Topas 100 EC, Signum WG, Switch 62,5 WG, Teldor 500 SC, stb. (Csak őszibarackban, nektarinban engedélyezett a Prolectus.)

Jó minőségben, apró cseppképzéssel történjen a kezelés.

Teljesen be kell fednünk a virágokat, a bibéket! Permetszereink tapadását, esőállóságát a cseppek szétterülését növelhetjük pl. Silwet L, Silwet Star, Nonit, Biosol- Káliszappan, Wetcit, Melius hozzáadásával.

Több biostimuláló készítménynél leírták a moníliák elleni mellékhatást. A növény ellenálló képességét növelik és ezzel segítenek minket a monília elleni küzdelemben.

Amennyiben mégis megtörtént a fertőzés, azt már a sziromleveleken, a bibén vagy a porzókon is láthatjuk, apró, barna foltok alakjában. A sziromlevelek petyhüdtek. A kajszivirágok tövénél apró mézgacseppek is megjelenhetnek.

Később az egész virág elbarnul, nagy részük elszáradva a fán marad. Ez a meggynél különösen feltűnő. Ekkor már a vessző belsejében terjed a kórokozó. Nagy sebességgel halad a vázágak, majd a törzs felé. Itt már csak a gyors metszés segít! A fertőzött rész alatt 20-30 cm-rel kell levágni a száradás tüneteit mutató vesszőt, ágat. A cseresznye, az őszibarack, a mandula, egyes szilva fajták és számos dísznövény pl. japánbirs, aranyfa (Forsythia), törpemandula, díszőszibarack, díszcseresznye, babarózsa is károsodhat a virágfertőző moníliától.

agrotrend.hu / Zsigó György, NMNK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.