2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Kertészet

2018. május 08. kedd • 15:29

A munkaerőhiány a szamócabizniszt is maga alá gyűrheti

Egyre nagyobb nehézségekbe ütközik az évi átlagosan 10 ezer tonnás hazai szamócatermés betakarítása. Szedési időszakban hektáronként 8-15 napszámos is elkel.

Komoly kihívást jelent a 800-900 hektárnyi hazai szamócaföldön a szüret. Hiába emelkedtek az elmúlt években az alkalmi munkabérek – ma már 800-1400 forint közöttiek az óradíjak – alig lehet megfelelő napszámost találni - írja a Népszava keddi számában.


fotó: NYT

A legalacsonyabb napszámot a szabolcsi szamócásokban dolgozók kapják, a magasabb összeget pedig a Pest-, illetve Győr-Sopron-Moson megyében keresik az alkalmi munkások.

Szamócaszürettel a közmunkásbér kétszeresét, háromszorosát is megkereshetik a napszámosok.

- A napszámoshiány egyik oka, hogy sokan Ausztriába, Németországba mennek mezőgazdasági idénymunkára, mert ott 8-10 eurós, 2500-3100 forintos órabérrel számolhatnak, s ezzel a magyar gazdák nem versenyezhetnek - mondta Apáti Ferenc, FruitVeb-Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács alelnöke. 

Elvileg Romániából, Ukrajnából és a Vajdaságból is jöhetnének alkalmi vendégmunkások, ám észak-keleti szomszédunkból az emberek inkább Lengyelországba mennek. A román alkalmi munkások pedig meg sem állnak Olaszországig, Spanyolországig. A Vajdaságból is szívesebben mennek az emberek Ausztriába.

Az agrárium megsegítésére szánt közmunkaprogram alkalmatlan a munkaerőhiány megoldására, mert az abban résztvevő emberek jelentős része nem rendelkezik még azokkal a minimális ismeretekkel sem, amelyek a kertészeti ágazatban elengedhetetlenek.

A tavaszi-nyár eleji betakarítási időszak mellett az augusztustól októberig tartó ültetési, földmunka feladatokkal együtt is legfeljebb 4-6 hónapi elfoglaltságot kínálhatnak a szamócás gazdák. Amikor viszont van munka, akkor sok ember kell.

Mivel egyre kiélezettebbé válik a munkaerőért folytatott küzdelem, további béremelések jöhetnek a kertészeti ágazatban is, és várhatóan a gyümölcs ára is emelkedni fog.

agrotrend.hu / Népszava

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.