2021.07.27., kedd , Olga, Liliána

Kertészet

2021. június 23. szerda • 14:09

A növények sem bírják a hőséget

A 30 °C feletti hőmérsékletben, csapadék nélkül már szenvednek a növények is.

A hőségnapok felgyorsították a kalászos gabonák érését, az őszi árpát lassan lehet aratni.  

Az őszi búza is szenved az aszálytól. Ez az időjárás se a kórokozó gombáknak, se a rovarkártevőknek nem kedvező. Még a fuzárium se terjed ebben az időben, illetve kevesebb a gabonapoloska és a gabonaszipoly is az ilyenkor megszokottnál. 

A kukoricák néhány helyen már feltűnően szenvednek a melegtől és a csapadékhiányától, csavarodnak, ún. „furulyáznak” a levelei, mely egy védekezési mechanizmus a nedvesség megtartása érdekében.  

fotó: wikimedia

A kukoricamoly rajzása folyamatos, és növekvő tendenciát mutat, kelnek a hernyók, L1-es lárvákkal már lehet találkozni. A hőség a levéltetvek számára kedvezőtlen, viszont a takácsatkák kedvelik az ilyen időjárást, felszaporodhatnak az alsó levélszinteken.  

Az ország legnagyobb részén a napraforgók elérték a csillagbimbós állapotot. A rovarkártevők jelenléte itt is csökkent a hőség hatására. A melegigényes kórokozók jelenlétére (alternária, rizópuszos betegség) számítani kell, viszont a fertőzés kialakulásához csapadékra is szükség van. A fehérpenészes tányérrothadás kialakulásához, a szkleróciumok ivaros csírázásához is 30-40 mm csapadék szükséges.  

A burgonyabogár számára kedvező az időjárás, a lárvák fejlettsége változatosan alakul. Nem hagyhatjuk el az ellenük való védekezést. Az őszi káposztarepce becőkben már érnek a magok, a legtöbb helyen szép állománnyal találkozhatunk.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.