2020.09.30., szerda , Jeromos

Kertészet

2019. február 09. szombat • 10:51

A növényvédő szerek engedélyezésének a jövőben átláthatóbbá kell válni

Az átláthatóság, a nyilvánosság részvétele és az ipar és a tudomány közötti érdek-összeférhetetlenség elkerülése, ezek az új paraméterek a növényvédő szerek jövőbeni engedélyezéséhez és értékeléséhez az EU-ban.

Az Európai Parlament szerdán nagy többséggel szavazott az alternatív módszerek és a felügyeleti szervek megerősítése mellett - írja a topagrar.com.

Egyetértés a sajtótájékoztatón - (balról jobbra) Norbert Lins (CDU), Eric Andrieu (S&D), valamint Bert Staes (zöld frakció) – a növényvédőszerek engedélyezésének, elemzésének javításával kapcsolatban - fotó: topagrar.com

Az Európai Parlament (EP) azzal, hogy Strasbourgban szerdán délután elfogadta az „Uniós peszticid-engedélyezési eljárások (PEST)” módosításáról szóló jelentést, korszakváltást harangozott be a növényvédő szerekre vonatkozó jövőbeni engedélyezési eljárásokra vonatkozóan. Az egyoldalú ipari tanulmányok, és a megállapított tényállások elkendőzése helyett a hatóanyagok elemzésének és az egészségre káros anyagok kockázati vizsgálatának mostantól kezdve átláthatóan kell zajlania, és a nyilvánosságnak időben betekintést kell engednie az eredményekbe.

Az Európai Parlamentben az Európai Néppártok (EPP), a Szociáldemokrata és Progresszív Pártok (S & D), az ALDE liberális pártjai és az Zöldek frakciói a 669 leadott szavazat 78,62%-ával a mezőgazdaságban és az élelmiszertermelésben alkalmazható hatóanyagok jövőbeli engedélyezési eljárásaiban messzemenő változásokra szavaztak.

A pártokon túlmutató többség Eric Andrieu szocialista francia parlamenti képviselő és Norbert Lins (CDU) bizottsági referens, valamint a belga Bart Staes, zöldpárti képviselő elnökletével jött létre, mivel sem a glifozát, sem a neonikotinoidok tilalma nem szerepel az EP különbizottságának napirendjén.

A növényvédelem jóváhagyását és értékelését új alapokra helyezik

"A különbizottság feladata a kilenc hónapos munka során a jövő alakítása volt" - mondta Eric Andrieu a sajtónak. A hatóanyagok engedélyezésére irányuló kérelemben az érdek-összeférhetetlenség elkerülésére irányuló, és a referens tagállam által végzett értékelésre vonatkozó nagyon konkrét javaslatokkal új alapokra kell helyezni a növényvédő szerek tagállamok és az EU Bizottság általi engedélyezését.

"Az elért eredmény nagy sikernek számít, és sikerült kiegyensúlyozott szöveget létrehozni, amit többség elfogad" - hangsúlyozta Norbert Lins CDU európai parlamenti képviselő. A fogyasztók és a mezőgazdaság ma egyformán nyertek. Mindenekelőtt a tudományos megközelítés marad továbbra is a kockázatok elemzésének és a növényvédőszerek engedélyezésének mércéje, mondta Lins.

Bart Staes, zöldpárti EU képviselő a kompromisszumokon alapuló jelentés létrejöttét arra vezeti vissza, hogy a résztvevők hajlandók és képesek voltak egymást érdemben meghallgatni. Az 50 oldalas jelentés a nagyobb átláthatóságra, a kutatásra és a nyilvánosság részvételére összpontosít.

"Az elfogadott jelentésben a peszticidek jövőbeli kezelésére vonatkozó elképzeléseink 75%-át meg tudtuk valósítani " - mondta Bart Staes a Zöldek képviselője, aki a top agrar-nak úgy nyilatkozott, hogy nagyon elégedett a szavazás eredményével.

Független kutatás az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt hatásokról

Ezért az Európai Bizottságot felkérik, hogy vizsgálja meg a növényvédő szerek emberi egészségre gyakorolt tényleges hatásairól szóló epidemiológiai jelentést. Az EU Parlament független kutatást is szeretne készíteni a növényvédő szerek emberi és állati egészségre, valamint a környezetre és a mezőgazdasági termelésre gyakorolt hatásairól.

A közös cél nem a megszüntetés, hanem a peszticidek csökkentése a mezőgazdaságban. A jelentés „a peszticidek alternatíváinak feltárására szólít fel, beleértve a nem vegyi módszereket és az alacsonyabb kockázatú peszticideket is, hogy a gazdálkodók számára új megoldásokat nyújtsanak a fenntartható mezőgazdaság számára.” Az agrár-ökológiai módszerek és a precíziós gazdálkodás kutatását is elő kell mozdítani, hogy a kártevők elleni védekezés fenntarthatóbban és célzottabban optimalizálható legyen.

Az élelmiszerek keretrendelete az új átláthatósági feltételek lakmusz tesztje

Ahogy a PEST különbizottsági elnöke, Eric Andrieu közölte a top agrar-ral, a következő héten Brüsszelben találkozik az EU egészségügyi biztosával, Vytenis Andriukaitis biztossal, az EU parlamenti szavazás konkretizálása érdekében. Így már az élelmiszer-szabályozásról szóló hamarosan elfogadásra kerülő jogszabállyal is utat találhatnak a szerdán elfogadott új átláthatósági kritériumok a brüsszeli törvényhozásban.

agrotrend.hu / topagrar.com

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.