2020.02.20., csütörtök , Aladár,Álmos

Kertészet

2019. október 08. kedd • 16:32

A panel tulajdonosok is tudnak gazdálkodni

A lakótelepi közösségi kert parcelláiban zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények teremnek, a kertművelés közben pedig barátságok szövődnek.

– Ez a kert minden „parcellatulajdonosnak” egy áldás! Olyan jó ide lejönni! – avatott be Sarolta a Szeged-Makkosházán található közösségi kertben a töltés tövében. Azt is megtudtuk tőle, több kiló cukkini és uborka is termett a parcellájában. Lelkesen elmesélte, júliustól augusztusig rengeteg paradicsom volt, de termett paprika és batáta is. A fűszernövények tárháza úgyszintén megvan: kakukkfű, lestyán, petrezselyem, kapor, citromfű, tárkony és többek között bazsalikom is megtalálható volt itt a szezonban - írja a delmagyar.hu.

A parcellatulajdonosok remek módon használták ki a területet a termesztéshez - fotó: wikipedia (illusztráció)

– Nagyjából száz négyzetméter lehet ez a terület, és 26 parcellára lett felosztva. Kerítés veszi körbe, de minden érdeklődő szabadon bejöhet – mondta el Kovács Tünde. A makkosházi közösségi kert ötletének megálmodója öt évvel ezelőtt még gyermekeivel művelgette saját kis parcellájukat. Mostanság már nincs rá idejük, de szívesen körbevezetett bennünket a hangulatos kis „biogazdaságban”.

– Ettől még járnak a kertművelők piacra, hiszen akkora mennyiséget nem tudnak termeszteni, hogy egész évben kitartson, viszont maga a tudat, hogy a saját kezük munkájának gyümölcsét eszik, fantasztikus! Közösségi élet alakult a kertművelés közben.

Sok egyedülálló embernek jólesik egyet beszélgetni. Ilyenkor természetesen nemcsak a kert dolgai jönnek szóba, a világ egyéb kérdéseiben is eszmét cserélnek. Van itt kondipark is, ahol a fiatalok edzenek, és főzőcskézni is szoktunk – mutatott rá Kovács Tünde.

Hozzáfűzte: a háztartási hulladék is hasznosul, hiszen a közösségi kertben saját komposztjukat használják a „parcellatulajdonosok”.

agrotrend.hu / delmagyar.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.