2022.06.25., szombat , Vilmos

Kertészet

2018. június 11. hétfő • 11:53

A petúniáknál idén mindent rendben találtak

Kedvezően zárult a Nébih 2018-as petúnia GMO-vizsgálata.

2018-ban is folytatta a petúnia szaporítóanyagok GMO ellenőrzését a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az Európai Unió ajánlása alapján. A hatósági szakemberek megelégedéssel állapították meg, hogy

a megvizsgált 145 növényminta egyikében sem volt fellelhető géntechnológiai módosítás nyoma.

2017 tavaszán a petúnia transzgenikus érintettsége nagy megdöbbenést keltett a dísznövény szakmában, ugyanis engedély nélkül hoztak forgalomba számtalan, idegen gént hordozó petúnia fajtát. Az incidensre véletlenül derült fény.  A tavalyi botrányban szereplő több német és holland nemesítő-forgalmazó cég úgy nyilatkozott, hogy azóta a petúnia fajta-szortimentjüket független laboratóriumokkal megvizsgáltatták és megtisztították a GMO-s fajtáktól.

A Nébih szúrópróbaszerű mintavételei arra irányultak, hogy a hatóság továbbra is biztosítsa a hazai petúnia-termesztés GMO mentességét. Az ellenőrzéseket a Nébih vezetésével és útmutatói alapján a növénytermesztési hatáskörben eljáró járási hivatalok végezték. A felügyelők az ellenőrzést a szaporítóanyag nyilvántartás és a beszállítói dokumentumok átvizsgálásával kezdték, majd mintákat vettek a kijelölt szaporítóanyagokból (palántákból és cserepes növényekből).

Az ellenőrzés 2018. február elején kezdődött a szaporítóanyag behozatallal foglalkozó, ismert nagykereskedőknél, majd április-májusban folytatódott a termesztőknél és a kiskereskedelmi forgalmazóknál. A felügyelők összesen 145 tételt mintáztak meg, amelyek között 122 különböző petúniafajta szerepelt. A mintavételre javasolt sorozatokat a Nébih kockázatértékelés alapján jelölte ki.

A mintákat a Nébih Élelmiszer Mikrobiológiai Nemzeti Referencia Laboratóriuma vizsgálta DNS-alapú real-time PCR módszerrel. A vizsgálatok alapját az EURL GMFF (Géntechnológiával módosított élelmiszereket és takarmányokat vizsgáló európai referencialaboratórium) „Nem–engedélyezett GM petúnia kimutatása” című útmutatója képezte.

Az ellenőrzés kimutatta, hogy

az ellenőrzött üzemek felhagytak a 2017-ben GMO-snak bizonyult fajták termesztésével.

A laboratóriumi vizsgálat is megnyugtató eredménnyel zárult, egyik tételben sem mutattak ki géntechnológiai módosítást.

A termesztők és a lakosság tájékoztatása érdekében a Nébih honlapján közzétette a megvizsgált és GMO-mentesnek bizonyult petúniafajták jegyzékét.

agrotrend.hu / Nébih

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.