Kertészet
A prémium borok felé vezet a Varga Pincészet útja
Mintegy 14,7 millió palack bort értékesít idén a borászat.
Mintegy 14,7 millió palack bort értékesít Magyarországon a Varga Pincészet Kft. az idén, ami gyakorlatilag megegyezik a tavalyival. Jövőre a palackozó kapacitását 40%-kal, óránként 10 ezerről 14 ezer palackra emeli – közölte a pincészet egyik tulajdonosa.
A tulajdonos szerint a fejlődés fő iránya a prémium borok felé mutat – fotó: Varga Pincészet
Varga Péter elmondta, hogy a 300 millió forintot meghaladó uniós támogatás és hasonló összegű kamattámogatott hitel segítségével fejlesztett új palackozó létszámigénye mintegy harmadával csökken, a minőségbiztonság emelkedik, az átállási idők csökkenése miatt is nő a cég termelőkapacitása. Hozzátette:
2019-ben megszüntetik az olaszliszkai pincészetet, illetve a szerencsi palackozót, és nem forgalmaznak a jövőben tokaji borokat, a tartályokat pedig Feldebrőre telepítik
A tulajdonos szerint a fejlődés fő iránya a prémiumborok felé mutat, ahol az elkövetkező években hasonló meghatározó szerepre törekednek, mint a közepes árszegmensben.
A pincészet idén félmillió kilogrammal meghaladva a tavalyi mennyiséget, 21 millió kilogramm szőlőt dolgoz fel. Ebből
- az Egri borvidékről 8,5 millió kilogramm,
- a Balatoni Borrégióból pedig 12 millió származik,
a tavalyi évvel ellentétben 2018-ban Tokajból nem vásároltak fel szőlőt. A borkészítésben a kékszőlő aránya 11,4 millió kilogrammot, a fehér szőlőé 9,6 millió kilogrammot tesz ki.
agrotrend.hu / MTI