2023.03.27., hétfő , Hajnalka

Kertészet

2023. március 13. hétfő • 09:09

A sárgarépa ellenségei

Törpe répabogár és lisztes répabarkó. Mindegyik képes túlélni a telet és utána bármikor elkezdheti a károsítást. Az utóbbi bogár leginkább a cukorrépa jelentős kártevője, de a sárgarépát is képes megtámadni. A magyar elnevezések mindig bizonytalanok és attól, hogy a szakember nem találkozik ezekkel a nevekkel, még elképzelhető, hogy valamelyik tájegységünkön így hívják azokat a bogarakat, amelyek megtámadják a sárgarépát.

A legfontosabb ismertetőjele az, hogy mekkora ez a rovar: ha 1,5 milliméteres, akkor nagy valószínűséggel a törpe répabogárról van szó. Ha ennél nagyobb ormányos bogár okozza ezt a kártételt, akkor már a lisztes répabarkóról van szó, vagy valamelyik fajtársáról - írja a növényvédőszer.hu. Mindkettő közös jellemzője, hogy imágó alakban, tehát károsításra kész bogáralakban telel át. A kis méretű törpe répabogár a répamaradványokon, vagy a szomszédos gyepen telel át, s ahogy tavaszodik, egyből rágásra kész állapotban támadja meg a kis csíranövénykéket, míg a lisztes répabarkó a talaj tíz-harminc centiméteres mélységéből bújik elő és nagyon jól vándorol.

Nem kell, hogy közvetlenül az érintett kertben teleljen át, mert megtalálja a kis csírázó répanövényeket és egyetlen nap alatt akár tízet is lerághat. Van úgy, hogy nem rágja át a szárát, csak beleharap, de ez is éppen elég a kártételhez, hiszen a sebzés után megjelennek a gombák, amelyek elpusztítják a csíranövényt.

Ha megbizonyosodtunk a jelenlétéről a kertben, vagy az ágyásban, akkor mindenképpen érdemes talajfertőtlenítést végezni, de csak akkor, amikor a talaj hőmérséklete tíz foknál már magasabb. Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy honnan jön a kártétel - tehát nem a kertben telelnek át ezek a bogarak -, akkor viszont folyamatosan figyelni kell a kertünket. Nincs más eszközünk, mert még csak felszívódó szer sincs engedélyezve a sárgarépára, csak a kontakt hatású piretroidokkal tudunk érintőleges, abban a pillanatban ható eredményt elérni. Nincs külön előrejelzés, tehát az országos hálózatban nem szerepel ez az állat, ezért mindenkinek saját magának kell figyelnie a megjelenésére. 

agrotrend.hu / növényvédőszer.hu

Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.