2020.10.26., hétfő , Dömötör

Kertészet

2020. május 12. kedd • 15:40

A spárga kézimunka-igényes növény

A kézimunka-igényes spárgaszezon hosszú évekig számíthatott a külföldi vendégmunkásokra, idén a járványban nehezebb volt a határátlépés. Ezt azóta könnyítették, és ha a spárgánál már nem is, a szamócánál és a későbbi növényeknél szükség van a határon túlról érkezőkre.

– Nem csak a határ menti, de a szomszédos országokból távolabbról érkező idénymunkások is részt vehetnek a mezőgazdasági betakarítási munkákban, ami főként a kertészeti ágazatnak jelent segítséget a koronavírus-járványban – ismertette a Nemzeti Agrárgazdasági Ka­­mara a friss kormányrendelet-­módosítást - írja a delmagyar.hu.

fotó: pixabay.com

Kiszámíthatatlanság

Hangsúlyozták, a szomszédos országból érkezőknek előzetes egészségügyi vizsgálaton kell részt venniük, hogy ki­­zárják a koronavírus-fertőzés gyanúját. Fontos, hogy Ma­­gyarországra utazásukhoz az illetékes határrendészeti kirendeltséget legalább 48 órával a tervezett beléptetés előtt értesíteni kell, megjelölve az idénymunkás nevét, okmányszámát, a szállás he­lyét, valamint a munka tervezett helyét és időpontját.

A mezőgazdaságban az el­­múlt években tapasztalt idénymunkaerő-hiányt a ko­­ronavírus-járvány tovább sú­lyosbította, ami a külföldiek elmaradásával még kiszámíthatatlanabbá vált. Fennállt, illetve áll a veszélye annak, hogy értékes kertészeti termékek betakarítása marad el, ami nemcsak a gazdálkodók számára jelent károkat, de az ellátás biztonságát is veszélyezteti – erre volt már példa a spárga- és a szamócabetakarítás területén.

fotó: pixabay.com

Később majd kell

A késő tavaszi fagyok miatt az átlagosnál kisebb spárgatermésre számítanak a termelők, de még ennek a betakarítása is komoly gondokat okoz, szedése országosan 4500 felkészült és gyakorlott idénymunkást igényel.

– Idén eddig megoldottuk külföldi munkaerő nélkül, a környéken annyi ember veszítette el munkáját, hogy vállalni tudták a spárga szedését, így idén még nem volt szükség a határon túlról érkezőkre – mondta Tanács Attila. Az öttömösi gazdálkodó hozzátette, tavaly és a korábbi éveken is rendszeresen alkalmazták őket, és üdvözli a határátlépés könnyítését is. Ha ugyanis újra lesz munkájuk a környékbelieknek, a következő növénynél, például a paprikánál már számíthat rájuk.

Hosszú az idény

A szamóca esetében a szabadföldi termés betakarításával in­­dult a munkacsúcs, a június második feléig tartó szezonban 13 ezer mezőgazdasági idénymunkásra van szükség országosan. A nyár elejétől október végéig, az alma- és szőlőszüretig folyamatosan érő zöldségek és gyümölcsök betakarítása Magyarországon havonta átlagosan mintegy 60-70 ezer ember idényjellegű mezőgazdasági foglalkoztatását igényli.

agrotrend.hu / delmagyar.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.