2021.09.17., péntek , Zsófia

Kertészet

2016. április 04. hétfő • 08:58

A szőlő ültetvény gyomirtása

Veszprém megyében jelentős borvidékeket találunk. A hazai szakigazgatás, ami a növény- és talajvédelmet illeti, megyei területi hatállyal rendelkezik. A működési logika alapján az adott megyében azokat a növény fajokat vizsgálják, amelyek jelentősek az adott területen. Mivel Veszprém megyében jelentős szőlő felület van, így ott kísérleteket is végeznek a Nébih Talaj- és Növényvédelmi Osztályán. A cikkben a veszprémi, régi nevén Növényvédő Állomás szőlő gyomirtás kísérletét (szerzője: Doma Csaba) foglaljuk össze.

A szőlő gyommentesítését kezdetben kizárólag mechanikai eszközökkel folytatták. A sorba telepített szőlőt kapálták, a sorköz esetleg lóval gyommentesítették. Csak a XX. századtól gyommentesítjük a sorközöket traktor segítségével.

Az álló kultúrák gyomirtása már a telepítés előtt kezdődik. A szőlő ültetvény élettartama több évtized, így a telepítés előtti gyomirtásnak kiemelkedő jelentősége van. A terület kiválasztásakor, vagy előkészítésekor elsősorban az évelő gyomnövényekre kell nagy hangsúlyt fektetni. Telepítés előtt, könnyedén gyéríthetjük, kiirthatjuk az évelő gyomfajokat, amelyek hatékony konkurensei lehetnek a szőlő oltványoknak. Az ültetés előtt gond nélkül használhatjuk a totális gyomirtó hatású készítményeket (pl.: glifozát hatóanyag). Az évelő gyomok ellen leginkább nyár végén, ősszel érdemes védekezni, mert ekkor a növény tápanyag áramlása a föld alatti szaporítószervek felé is intenzíven zajlik, amellyel növelhetjük a hatóanyag hatásfokát. A telepítés előtt felhasznált istállótrágya lehetőleg legyen mentes a gyommagoktól, hiszen a trágyával könnyedén „bevethetjük” a területünket a nem kívánatos gyomok magjaival.

A szőlő ültetvény korosodásával, a termesztéstechnológiai elemek, gyomirtás technikák alkalmazásával kialakul az ültetvény „sajátos” gyomösszetétele. Akár az évelő fajok is felszaporodhatnak. Az integrált növényvédelmet alkalmazva azonban jól meg kell választani a gyomirtására használt technikát. Az évelő gyomok viszont, a tavasz eleji gyomokkal ellentétben (pl.: tyúkhúr) jelentős konkurensei a szőlő növénynek, hiszen azok mélyen gyökereznek és képesek igen erőteljesen is növekedni.

A fiatal szőlő ültetvény gyomirtása során a készítményeket nagy gondossággal kell kiválasztani. Ekkor a szőlő gyökérzete még sekélyen helyezkedik el, így a talaj herbicidek alkalmazását kerülni kell. Ekkor a törzse sem elég fás, így az arra jutó herbicid is okozhat károsodást, amellett, hogy a lomb is alacsonyan van még ekkor. Vegyszeres gyomirtás alkalmazásakor, fiatal ültetvény esetében, megfelelő terelő lemezzel szabad csak a szőlőt gyomirtani, ami biztosítja a szer megfelelő helyre történő kijuttatását. Emellett, a fiatal ültetvények esetében, nagyon fontos szerepe van a mechanikai talajművelésnek is.

Mely hatóanyagok használhatók a két évnél idősebb ültetvényben?

Flazaszulfuron, napropamid, linuron.

A sorközöket érdemes mechanikai gyomirással tisztán tartani, vagy füvesített sorközt is kialakíthatunk. A mechanikai gyommentesítésre számos eszközünk van, tárcsa, kultivátor, talajmaró, forgókapás sorközművelők… A mechanikai gyomirtás során nagyon fontos szempont, hogy a talaj nedvesség tartalmát megőrizve végezzük el a műveleteket.

Amennyiben a sorközt nem áll szándékunkban tisztán tartani, a füvesített sorközt kialakíthatjuk egyrészt a természetes gyomflóra kaszálásával, vagy vethetünk füvet a sorközökbe.

A sorok alját, vegyszeres gyomirtás nélkül is tisztán tudjuk tartani, annak érdekében, hogy a szőlő növényeink versenytársait „hátráltassuk”. A sorok alján manapság már széles körben elterjedt, kitérős művelő eszközökkel is megmunkálhatjuk. Ezek segítségével, kaszálhatjuk is a tőkék környékét, de azt mechanikusan is gyomirthatjuk. Igaz ezek az eszközök, köves területeken kevésbé használhatók. Kiváló megoldás lenne még a termikus gyomirtás, amely elsősorban a nagy energiaigénye, illetve annak költsége miatt nem terjedt el a gyakorlatban.

A sorok alján vegyszeres is tudjuk gyommentesíteni. Az idősebb ültetvényekben már könnyebb dolgunk lesz. Első lépésként fel kell mérni a terület gyom összetételét, illetve a gyomok elterjedésének mértékét, helyét. Amennyiben megoldható, akár folt kezelést is végezhetünk egy-egy gyom faj ellen, a költséghatékony szerfelhasználás érdekében. A vegyszeres gyomirtás során nagyon fontos, hogy a kultúrnövény zöld részeire ne jusson a készítményből, így szükség esetén, a törzs tisztítást még a kezelés előtt végezzük el.

Mely hatóanyagok használhatók a 3 évesnél idősebb ültetvényekben?

Diquat-dibromid, flumioxazin, glifozát, amitrol, flazaszulfuron, oxifluorfen, S-metoaklór, glufozinát-ammonium, pendimetalin.

Mely hatóanyag használható a 4 évesnél idősebb ültetvényben?

MCPA, terbutilazin.

Hazánkban a növényvédőszerek engedélyezése igen körültekintően történik. A hazai engedélyező hatóság, nemcsak a hatóanyag veszélyességét vizsgálja önmagában, hanem a teljes technológiát, illetve annak lehetséges hatását. Éppen ezért, az engedélyezés eredményeként egy komplett technológiai javaslat jön létre, amelyet a gazdálkodók is kiválóan alkalmazhatnak. Ajánlott tehát, a készítmények kiválasztásakor azok engedélyokiratát részletesen áttanulmányozni.

agrotrend.hu / Benedek Borbála - Doma Csaba kísérlete alapján

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.