2023.01.29., vasárnap , Adél

Kertészet

2018. augusztus 01. szerda • 13:32

A szőlők mennyiségével és minőségével sem lesz gond

Az egri és a mátrai borvidékeken is korábban szüretelnek.

Két héttel korábban kezdődik a szüret az egri és a mátrai borvidéken, a korai érésű szőlőfajták, az Irsai Olivér szürete már a héten elkezdődik a Mátraalján, később, augusztus 20. körül kezdenek az Egri borvidéken - közölte Kovács Zita és Pál Sándor az ország második, illetve negyedik legnagyobb borvidéke Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke.


Egy esős ősszel fellépő rothadás még károsíthatja a szőlőket - fotó: 123rf

A mátrai borvidék 6400 hektárnyi területével az ország második legnagyobbja. Kovács Zita, arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a tavalyi természeti csapások, elsősorban a jégverés, idén elkerülték a Mátraalját. Ennek is köszönhetően a szőlő egészséges és szép.

Fajtától függően 90 és 110 mázsa termés lehet egy-egy hektáron.

Az elnök nyilatkozatában elmondta, hogy borvidékeikre jellemzőek az illatos szőlők, az Irsai Olivér és a muskotályos fajták, amelyek korán érők. Továbbá nem gondolja, hogy probléma lesz a szőlő minőségével és a borral idén.

Pál Sándor, az 5400 hektárt meghaladó területen gazdálkodó Egri Borvidék HNT elnöke is korábbi kezdést prognosztizált. Ennek oka, hogy kora tavasszal nagyon előre szaladt a természet, hamarabb fakadtak a szőlők a megszokotthoz képest.

Az egri borvidéken, olyan korai fajták, mint a csabagyöngye vagy az Irsai, nincsenek, illetve kevés fordul elő.

Itt a zenit, a zengő, a zefír nagyobb tömegben teremnek és koraiaknak számítanak. Szüretük  augusztus huszadika környékén kezdődhet. A megszokott rend alapján inkább szeptember első napjaiban szokták szedni ezeket a szőlőket.

- A hegybírók termékbecslése szerint a tavalyi mennyiséget 5-6 százalékkal fogja meghaladni az idei. A 2017-es 85 mázsával szemben 92 mázsa hektáronkénti szőlő várható. Az időjárás ezt még befolyásolhatja

 - mondta Pál Sándor.

A gombafertőzések nagy veszélyt már nem jelentenek. A csapadékos ősz és a botrytis (szürkerothadás) még befolyásolhatná a kilátásokat.

Az elnök nyilatkozatából kiderült, hogy a peronoszpóra, lisztharmat veszélyét a szakemberek nem látják, viszont egy esős ősszel fellépő rothadás károsíthatja a szőlőket, és minőségüket is ronthatja.

A tájékoztatás szerint a mátrai borvidéken az idén nem emelkednek az árak, kilónként, fajtától és minőségtől függően, 80-120 forintért vásárolják majd a szőlőt. Az egri borvidéken minden szőlőnél 5-6 százalékos emelkedés várható, az egyik fő fajtáért, a kékfrankosért például 115 forintot adtak tavaly.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.