2021.05.13., csütörtök , Szervác, Imola

Kertészet

2018. június 07. csütörtök • 10:58

A szőlőművelés egyik kulcsa: a víz

Az egyes termőhelyek talajának vízgazdálkodási tulajdonságai és nedvességtartalmának változásdinamikája meghatározó mértékben befolyásolják a talajban lejátszódó fiziko-kémiai, valamint biológiai folyamatok irányát, illetve sebességét. Ez legalább annyira fontos, mint az adott területre jellemző klimatikus viszonyok.

Ezért mind a szántóföldi, mind pedig a kertészeti növénytermesztési tevékenység során fontos, hogy minél részletesebb információkkal rendelkezzünk az adott termesztési térben a talaj vízgazdálkodási tulajdonságait, valamint a termesztéstechnológiai beavatkozások talaj nedvességtartalomra gyakorolt hatását.

A lejtős területeken folytatott szőlőtermesztés során mindez különös jelentőséggel bír a zajló klímaváltozás tükrében.

A TALAJOK VÍZGAZDÁLKODÁSÁNAK NÖVÉNYTERMESZTÉSI SZEREPE

A talajok vízgazdálkodási tulajdonságai jelentős szerepet játszanak a talajok termékenységének kialakításában.

A talaj nedvességtartalma közvetlen kapcsolatban van a talaj szilárd alkotórészeivel és a talajlevegővel, kiválóan oldja és szállítja azok bizonyos vegyületeit (pl. tápanyagokat), befolyásolja a szilárd fázis felületén lejátszódó adszorpciós folyamatokat, illetve a redox viszonyokat, amelyek révén meghatározó szerepet játszik a tápanyag gazdálkodási folyamatok irányának és sebességének kialakításában.

Döntően befolyásolja a talajok biológiai aktivitását, a rajtuk tenyésző növényzet víz-, levegő- és tápanyag ellátását.

A szőlőtermesztés terén különleges jelentőséggel bírnak a talajok vízgazdálkodási jellemzői, mivel az egyes termőhelyek talajtani adottságain belül a leginkább meghatározó szereppel rendelkeznek a mustminőség kialakításában.

A vízgazdálkodási jellemzők talajtermékenységére gyakorolt hatása végső soron a talajnedvesség mennyiségétől, mozgékonyságától és kémiai összetételétől függ.

A talajban előforduló különböző nedvességformákról és a Tokaji Borvidék szőlőtermő talajainak aktuális nedvességtartalmáról bővebben olvashatunk a Tokaji Kutatóintézet Szőlőlevél c. elektronikus folyóiratának 2018. évi június havi számában megjelent cikkben.

agrotrend.hu / tarcalkutato.hu

 

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.