2022.12.06., kedd , Miklós

Kertészet

2022. augusztus 17. szerda • 13:41

A túlélés a tét a léalma-almasűrítmény termékpálya szereplői számára

A NAK Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Kertészeti Osztálya és a FruitVeB képviselői tartottak szakmai egyeztetést a várható almatermésről és árakról, különös tekintettel a léalma piacára. A szervezetek következő tanácskozásán az étkezési alma lesz a fókuszban.

Az egyeztetés egyértelmű konklúziója, hogy nehéz, már-már vízválasztó év elé nézünk. Idén minden idők egyik leggyengébb almatermését várjuk, mely 350 ezer tonnára prognosztizálható, de nem zárható ki az sem, hogy – az aszály és a hőstressz vártnál negatívabb hatása esetén – a 300 ezer tonnát is alig fogja elérni. 


Forrás: Pixabay

A teljes termésből mintegy 170-190 ezer tonna lehet – az ipari alma meghatározó részét adó – sűrítménygyártásra szánt léalma. Ebben a helyzetben mind a feldolgozók, mind a termelők számára nehéz lesz a szezon. Az alapanyag várható mennyisége a léüzemek kapacitásának mindössze szűk felére lesz elegendő, de a rossz kapacitáskihasználás mellett az egekbe szökő földgázárak is súlyosbítják a feldolgozók helyzetét. A termelők viszont immáron az ötödik rossz évjáratot szenvedik el egymás után: a 2018. évi rekord alacsony árak, majd a 2019-2021. évi tetemes fagykárok után idén a tavaszi fagyok, valamint az extrém aszály és hőség okoz mintegy 50-70%-os terméskiesést.

A léalma előállításának kg-onkénti önköltsége jelentősen növekedett: a hektáronkénti termelési költségek az elmúlt egy évben 30-35%-kal emelkedtek, de a másik oldalon a fajlagos hozamok romlása is emeli a termelés önköltségét. Ebben a helyzetben csak az 50 Ft/kg fölötti léalma árak jelenthetnék a nagyobb veszteségek elkerülését, az ennél alacsonyabb árak nagyon nehéz helyzetbe hoznák a termelőket, különös tekintettel arra, hogy sok gazdaság számára már zsinórban az ötödik év szól a veszteségek minimalizálásáról a nyereséges gazdálkodás helyett.

Tekintettel arra, hogy a rendkívüli időjárási és gazdasági körülmények között a termékpálya minden szereplője idén (is) a túlélésért fog küzdeni, a FruitVeB, a NAK és az ÉKASZ 2022. augusztus 23-án Alma Szakmai Fórumot tart Újfehértón, melynek célja a piacok folyamatok kiértékelése, valamint az érdekek összehangolása a gazdaság szereplői között.

agrotrend.hu / FruitVeB

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.