2023.01.28., szombat , Károly, Karola

Kertészet

2022. november 27. vasárnap • 10:42

A vártnál több alma termett az idén Európában

Mégsem annyira rossz a helyzet az európai almapiacon, mint az valószínűsíthető volt: a vártnál több gyümölcs termett az ültetvényeken.

Vg.hu cikke szerint a korábbi előrejelzéseknél kedvezőbb eredmények elsősorban a kiemelkedő lengyel termésnek köszönhetők. Az Alma- és Körte Világszövetség (WAPA) legfrissebb becslése szerint a vártnál valamivel több, összesen mintegy 12,2 millió tonnányi almát takaríthattak be az uniós termelők. A Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet, a FruitVeb honlapján elérhető elemzésből kiderül, hogy az EU legnagyobb almatermelő országában, Lengyelországban összesen 4,75 millió tonna alma került ki idén az ültetvényekről. A lengyeleket Olaszország követi a sorban valamivel több mint kétmillió tonnás terméssel, Franciaország pedig a harmadik 1,4 millió tonna terméssel.

Míg a legtöbb tagállamban a rendkívüli csapadékhiány okozott gondokat, Lengyelországban az egyre súlyosbodó munkaerőhiány miatt nem sikerült az összes almát leszedni. A lengyel idénymunkások közül sokan Ukrajnából érkeztek, akik a háború miatt az idén nem tudtak elutazni.

Fotó: AFP

Olaszországban a korai fajták nagyon megszenvedték a nyári hőség és aszály hatásait. A későbbi érésű fajták, illetve a hegyvidéki területeken termesztett gyümölcsök minősége jobb lett, miközben a bioalma új termelési rekordot ért el, és várhatóan meghaladja a 220 ezer tonnát. A franciáknál július elején nagyon magasak voltak a várakozások a terméssel kapcsolatban, ehelyett azonban a hőhullám miatt drasztikus visszaesés következett be. A gyümölcs minősége azonban továbbra is jó maradt, sok fajtánál nagyon jó cukortartalommal.

A magyar termelőknek sajnos nagyon rossz évük volt, az ültetvények nagyon megsínylették a csapadékhiányt. A FruitVeb becslése szerint az elmúlt tíz év legrosszabb termését takaríthatták be a gazdák. A tavalyi 520 ezer tonna helyett csupán 300-350 ezer tonna körül várható az országos mennyiség.

agrotrend.hu / Magyar Nemzet

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.