2018.12.13., csütörtök , Luca,Otília

Kertészet

2018. október 09.

A világ paprikatermelésének felét köszönhetjük Kínának

A paprikatermesztés nem csak a távol-keleti országban, hanem az egész világon növekvő tendenciát mutat.

A Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adatai alapján az elmúlt 10 év alatt 1,9 millió hektárra növekedett a terület, és 34,5 millió tonnára növekedett termesztés - írja a Groenten & fruit, Paprika Special.


A holland paprikatermelés mennyiségét tekintve ugyan „csak” 11. a ranglistán, ugyanakkor hatékonyságban és termelékenységben jóval előrébb tart már - fotó: Pixabay

A világ paprikatermelése 2007-ben közel 27,5 millió tonna volt, míg 2016-ban már közel 34,5 millió tonna paprika termett világszerte, ez önmagában 26%-os növekedést jelent. Ebben az időszakban a termőfelület 13%-kal növekedett, így elérve a mintegy 1,9 millió hektárt - derül ki a FAO adataiból.

Kína vezeti a ranglistát, ők a világ legnagyobb paprikatermelő országa, 17,5 millió tonnát állítanak elő, ami a világ paprikatermelésének közel a fele. Mexikó és Törökország a rangsorban a következők 2,7 és 2,5 millió tonnával, a dobogóra pedig még Indonézia fért fel. Negyedik a sorban az USA, míg 5 helyen van Spanyolország.

Hollandiában 2016-ban 365 ezer tonna paprika termett (ezzel 11. a sorban), amelyet mintegy 1.325 hektáron állítanak elő, ami 27,8 kg-ot jelent egy négyzetméteren. Ugyanez a mutató Spanyolországban 6,1 kg/m2, amellyel a spanyolok a hatékonyságot tekintve második helyen állnak a ranglistán.

Hazai fronton megfelelő technológia alkalmazásával elérhető lenne, hogy akár télen is megteremjen a paprika és a paradicsom az üvegházakban, erről bővebben ITT olvashat.

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Fókuszban
Az agrárkamara dönt a föld adásvételi szerződésekről

Az agrárkamara dönt a föld adásvételi szerződésekről

A bíróság a döntést nem változtathatja meg, csak új eljárásra ...

Az Év Agrárembere: a döntősök a vidék erejét is képviselik!

Az Év Agrárembere: a döntősök a vidék erejét is képviselik!

A zsűri kiválasztotta az idei 30 döntősöt, vagyis

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Olyan hölgyeket keresünk, akiknek nem csak kötődésük

Árutőzsde
Nyersanyag-figyelő
Kőolaj-figyelő
Agrárállások
  • Legfrissebb állásajánlatok
Közösség

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.