2019.02.19., kedd , Aladár,Álmos

Kertészet

2018. október 09. kedd • 15:35

A világ paprikatermelésének felét köszönhetjük Kínának

A paprikatermesztés nem csak a távol-keleti országban, hanem az egész világon növekvő tendenciát mutat.

A Egyesült Nemzetek Szervezetének Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) adatai alapján az elmúlt 10 év alatt 1,9 millió hektárra növekedett a terület, és 34,5 millió tonnára növekedett termesztés - írja a Groenten & fruit, Paprika Special.


A holland paprikatermelés mennyiségét tekintve ugyan „csak” 11. a ranglistán, ugyanakkor hatékonyságban és termelékenységben jóval előrébb tart már - fotó: Pixabay

A világ paprikatermelése 2007-ben közel 27,5 millió tonna volt, míg 2016-ban már közel 34,5 millió tonna paprika termett világszerte, ez önmagában 26%-os növekedést jelent. Ebben az időszakban a termőfelület 13%-kal növekedett, így elérve a mintegy 1,9 millió hektárt - derül ki a FAO adataiból.

Kína vezeti a ranglistát, ők a világ legnagyobb paprikatermelő országa, 17,5 millió tonnát állítanak elő, ami a világ paprikatermelésének közel a fele. Mexikó és Törökország a rangsorban a következők 2,7 és 2,5 millió tonnával, a dobogóra pedig még Indonézia fért fel. Negyedik a sorban az USA, míg 5 helyen van Spanyolország.

Hollandiában 2016-ban 365 ezer tonna paprika termett (ezzel 11. a sorban), amelyet mintegy 1.325 hektáron állítanak elő, ami 27,8 kg-ot jelent egy négyzetméteren. Ugyanez a mutató Spanyolországban 6,1 kg/m2, amellyel a spanyolok a hatékonyságot tekintve második helyen állnak a ranglistán.

Hazai fronton megfelelő technológia alkalmazásával elérhető lenne, hogy akár télen is megteremjen a paprika és a paradicsom az üvegházakban, erről bővebben ITT olvashat.

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Fókuszban
Kell egyáltalán a világnak a magyar áru?

Kell egyáltalán a világnak a magyar áru?

Melyek a hazai gyümölcstermesztés nagy kihívásai

Randiapp teheneknek - így még nem találtak párra az állatok

Randiapp teheneknek - így még nem találtak párra az állatok

Az Egyesült Királyságban már nem csak az embereknek van társkereső ...

Egy ismert gép új köntösben: itt az új Hardi NAVIGATOR classic

Egy ismert gép új köntösben: itt az új Hardi NAVIGATOR classic

Európa több országában, így Magyarországon is a

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.