2021.08.03., kedd , Hermina

Kertészet

2021. február 18. csütörtök • 09:59

A világűrben is zöldséget termesztenének

Föld körül keringő üvegházakat bocsátana a világűrbe a Nanoracks. Az amerikai magánvállalat az egyesült arab emírségekbeli befektetőkkel kötött szerződésének értelmében vágna bele a hihetetlen küldetésbe.

A Nanoracks vezérigazgatója, Jeffrey Manber a Space.com portálnak adott interjúban elmondta, fő céljuk, hogy olyan növényfajtákat nemesítsenek ki, amelyekkel megoldhatják a Föld élelmezési krízisét - számol be róla az Origo.

Fotó: Shutterstock

A növényeknek el kell viselniük az extrém körülményeket. Ám azon túl, hogy sikerül-e ilyen növényeket nemesíteni, a legfontosabb kérdés az, hogy hogyan fognak ezek viselkedni, amikor visszakerülnek a Földre, túlélik-e egyáltalán az utazást?

Az univerzumban történő DNS-mutációk, valamint az ezt követő szelekció révén olyan fajtákat hozhatunk létre, amelyek magasabb terméshozammal, kedvezőbb tápértékkel és kórokozókkal szembeni ellenállóképességgel rendelkeznek, továbbá kevesebb vizet igényelnek, és a magasabb hőmérsékleteket is tolerálják"– magyarázta Manber.

A világűrben előállított terményekkel enyhíthetnének az éhínségen,

ÍGY NEM KELLENE A GÉNMÓDOSÍTÁS TECHNOLÓGIÁJÁRA TÁMASZKODNI, HANEM TERMÉSZETES ÚTON, LÉGÜRES TÉRBEN NEMESÍTETT NÖVÉNYEKET ALKALMAZHATNÁNAK.

Az új módszerrel a szegényebb sorsú országok számára is elérhető élelmezési alternatívát nyújtanának. 

agrotrend.hu / Origo

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.