2021.01.17., vasárnap , Antal, Antónia

Kertészet

2020. szeptember 01. kedd • 12:13

A Villányi borvidéken már javában zajlik a szüret

A gazdák egy része a napokban megkezdheti a környék jellegzetes kékszőlőfajtáinak szüretelését a Villányi borvidék mintegy 2500 hektáros szőlőtermő területén.

A Villányi borvidéken elenyésző mennyiségben jelen lévő fehérszőlőfajták szedése már augusztus közepén megindult, ezután pedig a borvidék sajátosságaként ismert portugieser vörösbort adó kékoportó betakarításával indul meg az igazi szüreti időszak Villányban. Ezt a fajtát 330 hektáron termesztik a borvidéken, 300 hektáron a merlot, 320 hektáron a cabernet franc, 280 hektáron a kékfrankos szüretelése szeptember végén kezdődik, a 400 hektáron termelt sauvignon- fajta fürtjeit pedig októberben szakítják le a tőkékről - írja a bama.hu.

fotó: pixabay.com

Nagy Gergely, a Villányi borvidék hegyközségi tanács­ának titkára elmondta, a napokban megkezdődött a munka. Villány jellegzetessége a kékoportó, ebből a kedvező időjárásnak köszönhetően jó évjáratú bor lesz az idén, a gazdák a mennyiség és a minőség tekintetében egyaránt is bizakodók.

– A szőlőtermő területen hektáronként 6–9 tonna közötti átlagtermést produkáló szőlőfajtából a titkár szerint akár 8–9 tonnát is betakaríthatnak majd tízezer négyzetméterenként, a próbaszüretek ugyanis jó eredményekkel zárultak, az időjárás pedig továbbra is kedvező az érés szempontjából. A későn érő fajták terméskilátásait nagyban befolyásolja a következő bő egy hónap időjárása; a termelők tartós melegben és mérsékelt mennyiségű csapadékban bizakodnak – nyilatkozta Nagy Gergely. Villány esetében továbbra is a testesebb, tölgyfahordóban érlelt vörösborok a népszerűek mind a hazai, mind a forgalom 5–10 százalékát adó külföldi piacon.

Nagy Gergely lapunk kérdésére elmondta, a kézi munkaerő hiánya egyre nagyobb gondokat okoz a mezőgazdaságban, és főleg a nagy pincészetek közül egyre többen élnek a gépi szüret lehetőségével. A kézi szüret aránya még mindig 80–90 százalékban van, de elképzelhető, hogy az elkövetkezendő években ez az arány inkább a kombájnos szüret irányába fog tolódni. A technológia fejlett, nagyon kíméletes szüretet lehet a modern kombájnokkal végezni, ugyanakkor a prémium szőlők szüretelését továbbra is ládás szedéssel végzik.

fotó: pixabay.com

A Polgár Pincészet és az Irány Villány közösség élményszüretre invitálja azokat, akik szeretnének részesei lenni a szüretnek. A lelkes szüretelőket szeptember 12-én várják, a szedés és a préselés után pedig a résztvevők megkóstolhatják a mustot, sőt haza is vihetnek az ízletes nedűből. Hogy munka közben se legyenek szomjasak a dolgos önkéntesek, a Polgár Pincészet egyedi fesztiválpoharaiból fogyaszthatják a jól megérdemelt fröccsöket.

A nap zárásaként nem marad el a mulatság sem, a résztvevők vacsorával, élő zenével (Krajczi Róbert és zenekara biztosítja a muzsikát), tánccal és persze a finom borokkal jó hangulatban ünneplik meg a sikeres szüretet. A villányi élményszüretre a részvétel korlátozott létszámban lehetséges, ezért előzetes regisztrációhoz kötött, amelyet az iranyvillany@gmail.com címre küldhetnek az érdeklődők.

agrotrend.hu / bama.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.