FÓKUSZBAN

Újra díjazták a Bábolna Takarmányt

Újra díjazták a Bábolna Takarmányt

MagyarBrands díjjal ismerték el a Bonafarm-Bábolna Takarmány ...

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Ismerjék meg 2019 legjobb traktorait!

Nemrég adták át az Év traktora 2019 (Tractor of the Year 2019) ...

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Keressük Az Agrárvilág Szépét!

Olyan hölgyeket keresünk, akiknek nem csak kötődésük

Kertészet

2018. augusztus 11., szombat • 18:16

A zöldségtermelést nálunk is erősen befolyásolja az aszály

Magyarországot is érinti az aszálykár a zöldségtermesztésben, de közel sem olyan mértékben, mint több európai országot.

Az aszály tekintetében Európában sokkal nagyobb a baj, mint nálunk, Magyarország területének nyolcvan százalékán volt elegendő csapadék – nyilatkozta a lapnak Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeb) elnöke, aki az Agrárszektor cikkére reagált. A portál az Euractiv.com adatait idézte, miszerint az elmúlt negyven év legnagyobb krízisét éli át az európai zöldségszektor az aszály miatt, Magyarországot is kiemelve a leginkább érintett tagállamok között. A cikk szerint a zöldségfélék hozamai drámaian csökkennek Európa-szerte - írja az otpagrar.hu.

A szárazság erősen befolyásolja a zöldségek minőségét és mennyiségét is - fotó: pixabay.com

Az európai zöldség- és gyümölcstermelőket tömörítő PROFEL szerint a helyzet Franciaországban, Belgiumban, Hollandiában, Németországban, az Egyesült Királyságban, Lengyelországban és Magyarországon a legsúlyosabb. A szervezet a fagyasztott és konzervipari célra szánt zöldségfélék esetén érzi a legnagyobbnak az aszálykárt. A PROFEL a legnagyobb hozamveszteségeket a borsó és a bab termésében valószínűsíti: 20–50 százalékos lehet a kiesés. Ebben a két kultúrában sorozatban ez a harmadik nehéz év. A tavaszi szárazságban virágzó borsót és a júliusi viharoktól megtépett babot nagy károk érték. 

Ledó Ferenc ugyanakkor elmondta, hazánkban nagyjából 25–30 százalékkal termett kevesebb zöldborsó a tervezetthez képest, ami a szokatlanul meleg és száraz áprilisi és májusi időjárásnak volt köszönhető. Így nyolcvanezer tonna alatti országos termés várható belőle a szokásos 115 tonna helyett.

Hangsúlyozta hogy az elmúlt két év forrósága súlyos károkat okozott a növénytermesztésben. A mostani forróság pedig döntő lehet sok növény esetében, mivel ha most nem tudnak megfelelően virágrügyek képződni, akkor jövőre már nem is lesz miért aggódni, hogy elfagy-e vagy sem. Az elnök kiemelte, a gyümölcsöknél nem várható ilyen probléma Európa-szerte, mert azokat általában mindenhol öntözik. Almából például rekordközeli termést várnak.

agrotrend.hu / otpagrar.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.