Kertészet

A zöldségtermesztés növekvő pályán van – Németországban

Míg 2000-ben a zöldség termőfelület Németországban 99.000 hektár volt, addig 2015-ben már 115.000 hektáron termeltek a német gazdák zöldséget. A Thünen Intézet részletesen elemezte a szektort és egy tanulmányt is közzétett. A kutatás 2000 és 2015 között vizsgálja az ágazatot, zöldségfajra és tartományra lebontva.

A zöldség termő felület 52%-a három tartományra esik, Észak-Rajna-Vesztfáliára, Rajnavidék-Pfalzra és Alsó-Szászországra. De Bajoroszág, Baden-Würtenberg, Hessen, Schleswig-Holstein és Brandenburg tartományok is hozzájárulnak a német zöldség termesztéshez. A zöldségtermesztő üzemek koncentrációja évtizedek óta zajlik és folytatódik jelenleg is. A zöldséget termelő üzemek száma 2000 óta egyértelműen csökken, 2015-ben 6.100 üzemben termeltek zöldséget. Az üzemek átlagmérete is növekedett, míg 2000-ben 7,3 ha volt az átlag, 2015-ben ez az átlag már 18,9 hektárt tett ki.

A német zöldségtermesztés igen sokszínű és szerteágazó. Az elmúlt években a spárgatermesztés aránya növekedett, 2015-ben 25.700 hektáron termeltek spárgát. Étkezési hagymát és sárgarépát 10-10.000 hektáron termelnek a friss piacra és a feldolgozóipar számára is. A káposztatermesztés csökkenőben van, fehér káposztából 5.600 hektár, karfiolból 3.600 hektár, vörös káposztából pedig 1.900 hektár volt 2015-ben.

A salátatermesztés az elmúlt 10 évben 17%-kal növekedett, és a termesztett fajtákat tekintve is bővült. A rukkola termőfelülete az elmúlt 15 évben 116%-ra, az étkezési tök 136%-ra növekedett. A tanulmányban minden olyan földrajzi terület, ahol 1.000 hektárnál nagyobb felületen termelnek zöldséget, elemzésre kerül.

A tanulmány górcső alá veszi a zöldségkereskedelem legfőbb irányait is. Németország zöldségigényének mintegy 50%-át importból fedezi – derül ki a Thünen Intézet tanulmányából.

agrotrend.hu / Benedek Borbála

Tovább olvasom
Hirdetés

Fókuszban

Hirdetés
Hirdetés

Facebook

Hirdetés