2022.06.25., szombat , Vilmos

Kertészet

2016. augusztus 02. kedd • 10:02

Agrárgazdasági kamara: az öntözés és a fajtafejlesztés fordíthatja meg a hagymatermesztés csökkenését

Az öntözés és a fajtafejlesztés, a minőség biztosítása, az illegális hagymaimport kivédése fordíthatja meg a hagymatermesztés csökkenésének trendjét Süle Katalin, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnökségi szóvivője szerint. A csökkenés hátterében főként a fogyasztási szokások változása állhat.

A szakember az M1 aktuális csatorna műsorában elmondta: a fokhagyma esetében az idén már nőtt a termőterület tavalyhoz és az azt megelőző évhez képest, és a vöröshagymánál is hasonló trendfordulót várnak. A fokhagyma termőterülete 2013-ban még 1260-1280 hektár volt, 2016-ban azonban már csak 870 hektár, ugyanebben az időben a vöröshagymáé 3600-ról, 200-300 hektárra apadt.

Süle Katalin szerint a csökkenés hátterében főként a fogyasztási szokások változása áll, míg korábban az emberek maguk tárolták hosszabb időre a hagymát, ma már primőr zöldségként fogyasztják azt, a termelést így drágítja a raktározási költség. Ez is rontja a magyarországi termelők versenyképességét egyes külföldiekkel szemben.

Ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a magyar fajták, például a makói hagyma alkalmazkodik leginkább a magyar ízlésvilághoz. Igaz, hogy egyes holland fajták hozama a dupláját is eléri a magyarnak, ezen azonban lehet változtatni például fajtafejlesztéssel. Arra is felhívta a figyelmet, hogy a minőség javítását eredményezheti az öntözés fejlesztése is. A fejlesztést és az öntözést is támogatja az állam.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.