2022.08.17., szerda , Jácint

Kertészet

2018. szeptember 13. csütörtök • 11:48

Agrárminiszter: fontos és valós problémái vannak a balatoni borászoknak

Nagy István szerint építési korlátokat kellene bevezetni, így a hagyományos szőlőművelés előnyt élvezne.

Az agrárminiszter szerint több törvényt kell módosítani ahhoz, hogy a szőlőtermesztő területek, mint például a balatoniak, fennmaradását hosszú távon biztosítsák. Úgy vélte, komoly veszélyt jelenthetnek a présházból nyaralóvá váló ingatlanok - hivatkozik az  InfoRádióra a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.


Ne váljon dísznövénnyé a szőlő - fotó: 123rf

Korábban az agrotrend.hu-n olvashattak a balatoni bortermelők aggodalmairól, miszerint a nyaralóépítések miatt is fogyatkoznak a tó körüli szőlőterületek. A probléma miatt levelet írtak Nagy István agrárminiszternek, aki az InfoRádió kérdésére reagált a borászok felvetéseire.

Az agrárminiszter szerint nagyon fontos és valós problémával keresték meg a balatoni borászok:

komoly veszély az, hogy akár pályázati pénzekből, présháznak épült épületek öt év fenntartási idő után hirtelen nyaralóvá avanzsálnak.

Szerinte súlyos probléma, hogy nyaralónak, hétvégi teleknek sokkal magasabb árfekvésben keresnek területeket vásárlók, mint szőlőföldnek, ahol a szőlővel „bajlódni kell", ez pedig a balatoni régióban komoly gondot okoz.

- Ezen dolgoznunk kell. Igaza van a balatoni borágazatért aggódó szőlészeknek. Mindent el kell követnünk azért, hogy azokat a területeket, amelyek bortermesztésre, szőlőtermesztésre kiválóan alkalmasak, meg tudjuk őrizni a szőlőtermelés számára

- hangsúlyozta Nagy István.

Az agrárminiszter szerint építési korlátokat kellene bevezetni, ezáltal a hagyományos szőlőművelés kerülne előnybe. Úgy vélte, a helyzet nem maradhat változatlanul, hiszen aki pihenni akar, aki nyaralót akar, az mindig magasabb árfekvésben fog területeket kifizetni.

Kifejtette azt is, nem lehet hagyni, hogy egy olyan kiváló, elsőrendű borrégió, mint a Balaton, hátrányt szenvedjen nemzetközi megítélésben.

Nem akarják, hogy a Balaton olyan, nyaralókkal övezett tó legyen, ahol a szőlő dísznövényként szerepeljen.

agrotrend.hu / NAK

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.