2020.05.28., csütörtök , Emil,Csanád

Kertészet

2020. március 22. vasárnap • 13:07

Akinek őszibarackja és nektarinja van, annak a tafrinára (levélfodrosodásra) mindig gondolnia kell

A továbbterjedéséhez a párás, nedves időjárás, és a 4-8 C átlaghőmérséklete az optimális, nem hiába, dérgombának is hívják.

Most éppen csepereg az eső és lehűlt a levegő. Az OMSZ előrejelzése az elkövetkező napokra is hasonlókat jósol. Az idén mindenképpen számolnunk kell a tafrina gomba támadásával.
Kipattantak a levélrügyek és a néhány milliméteres levélkéket már megtalálhatja a tafrina.

A fertőzés után csak 1-2 héttel jelentkeznek a - már mindannyiunk által jól ismert - deformálódott, elszíneződött levelek. Tehát nem várhatunk a tünetek megjelenéséig, csak megelőzéssel (preventíven) lehet védekezni ellene!

Ahol az elmúlt években gondot okozott, ott permetezést javaslok! Különösen a nektarin és a sárgahúsú fajták szenvedhetnek tőle.

A rügyekben vagy azok felületén és a vesszőkön telel át és már 4 és 14 0C közötti átlaghőmérsékleten, a szétnyílt rügypikkelyek mögött is fertőzni tudja a kis zöld levélkéket.
Aki elvégezte a rezes lemosást az lépéselőnyben van, de az érzékeny fajtákon ők is ismételjenek a réztartalmú gombaölőkkel. Rügypattanás után, kisleveles állapotban a modernebb, kevésbé perzselő készítmények közül válasszanak és az alsóbb dózisokkal dolgozzanak. Aki most vásárol, annak a Cuproxat FW-t javaslom, mert ezt későbben, a „fajtára jellemző színeződés kialakulásáig” is fel lehet használni őszibarackban.

Sokan még mindig félnek a réztartalmú szerektől őszibarackban. Kénytelenek vagyunk még a perzselést is kockáztatni a rezek későbbi kijuttatásával, mert nagyon lecsökkent a III. kategóriás tafrina elleni rézmentes gombaölők száma.

Ha jól látom még mindig csak egyetlen III. kategóriás rézmentes gombaölőnk van, a felszívódó (szisztemikus) Score 250 EC, mely 2020 -ban pl. Agrizol 250 EC, Alfa-Solo, Difcor 250 EC, Difend, Difeno 3 FS, Difend 25 EC, Dividend M, Mavita 250 EC neveken is kapható.

A Miltox Speciál Extrában a réz mellett a hatását felerősítő mankoceb hatóanyagot is megtaláljuk. „A színes bimbós állapotig fejezzük be a védekezést.” –idézek a gyártó ajánlásából és a tavalyi levelemből.
A kis leveleket kell befednünk a kontakt rézzel de a felszívódók is ezeken keresztül tudnak csak bejutni növénybe. Ezért apró cseppekkel permetezzenek, tapadást elősegítő segédanyagokkal.

A fodros levelek leszedésével is lassíthatják a terjedését. Amennyiben hűvösen, esősen folytatódik az év, még a nyár közepén is permetezhetünk a tafrina ellen.

Ismételni kell 5–7 naponta, amíg a levegő hőmérséklete nem éri el a 15–20 °C-t, ekkor leáll a dérgomba károsítása. (A csapadékos 2019-ben még májusban is beindult egy fertőzési hullám.)

 Tudom, hogy nem mindenkinél okoz nagy gondot a tafrina. Ők jól választottak fajtákat, vagy pl. száraz, meleg oldalon fekszik a kertjük, illetve az évek során kiváló kondícióba hozták a fáikat...
Tájanként, sőt kertenként is eltérő jelentősége lehet a lisztharmatoknak vagy a pl az atkáknak. Mégis biztosak lehetünk abban, hogy egyes gyümölcsfajoknál, fajtáknál majd biztosan fel kell venni a permetezőgépet. Vagy azért, mert ezzel a permetezéssel több későbbi támadást előzhetünk meg, vagy, mert még nincs megfelelő vegyszermentes technológia a károsítás megelőzésére.

Megpróbáltam ezt időrendi sorrendben, táblázatban is összesíteni. Milyen növénynél, mikor és milyen károsítóval számolhatunk nagy valószínűséggel?

agrotrend.hu / Zsigó György - Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.