2021.01.25., hétfő , Pál

Kertészet

2020. október 29. csütörtök • 07:23

Alma, vöröshagyma és focilabda…

Családi János apaként büszke két lányára és hármas iker unokáira, és hasonló apai szeretettel egyengeti a Hanság-Fertőmenti Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezet útját megalakulásától egészen napjainkig.

Akár titkolhatná is, de életútját, szakmai pályáját vagy éppen hobbiját tekintve Családi Jánosról megállapítható, hogy vonzódik a természet adta vagy éppen az ember teremtette gömbölyű formákhoz. Alma, vöröshagyma és focilabda… Mondhatnánk, hogy így kerek az ő története, de persze ennél jóval több rejlik az életútban, amit eddig maga mögött tudhat, s amit ebben a rövid interjúban készülünk bemutatni…

Mondhatnám, hogy kezdjük rövid szakmai bemutatkozással, ám végzettségeit tekintve még a felsorolás se lenne rövid… A mondás béli jó paphoz hasonlóan ön is holtig tanul?

Akár így is fogalmazhatnánk… Csornán születtem, ott nőttem fel, s a helyi mezőgazdasági szakközépiskola elvégzése után a Gödöllői Agrártudományi Egyetemen végeztem Mezőgazdasági Gépészmérnökként. Az egyetem mellett felsőfokú külkereskedelmi szállítmányozási képesítést is szereztem. A szakmai fejlődés egész munkásságomat végig kíséri. 1998-ban a Soproni Egyetemen Vállalkozó Gazdasági Szakmérnök szakán másoddiplomáztam, s három évvel ezelőtt jelentkeztem a Mosonmagyaróvári Egyetem Precíziós Mezőgazdasági Szakmérnöki szakára, ahol az országban az első végzős évfolyam tagjaként végeztem. Bár nem a hivatásomhoz kötődik, de a sport és ezen belül a labdarúgás szeretete legalább annyira megahatározó az életemben, mint a mezőgazdaságé, így több típusú labdarúgó edzői képesítéssel is rendelkezem.

Kevesen büszkélkedhetnek három szakirányú végzettséggel… Lássuk, hogy a való életben hogyan tudta hasznosítani a felhalmozott tudást!

A diploma megszerzése után zöldség-gyümölcs kereskedelemben dolgoztam a Rábaközi ÁFÉSZ felvásárlási osztályán, először, mint raktáros és előadó, majd felvásárlási osztályvezető. Ezen időszak után, 1996-tól 2003-ig zöldség-gyümölcs exporttal foglalkoztam különböző kereskedő cégeknél. Mindemellett folyamatos volt a mezőgazdasági termelés az életemben, őstermelőként. 2003 márciusában több mezőgazdasági termelővel közösen megalakítottuk a Hanság-Fertőmenti Zöldség-Gyümölcs Termelői Értékesítő Szövetkezetet, mely még ebben az évben előzetes TÉSZ elismerést kapott. A tagság megbízott az elnökségi feladatok ellátásával, mely pozíciót azóta is betölthetem. A Hanság-Fertőmenti Szövetkezet 2009-ben szerzett végleges TÉSZ elismerést. A szövetkezet két fő növénye mára az alma és a vöröshagyma. Beszállítunk áruházláncoknak és több nagykereskedéssel vagyunk kapcsolatban. A szövetkezet exportja is jelentős. A TÉSZ-szel részt vettünk a 2014-2020-as uniós ciklus vidékfejlesztési programjának hűtőház építési kiírásában, melynek keretében sikeres pályázat után 2018-ban az országban e program keretében elsőként megépíthettünk egy 450 tonna kapacitású, ULO technológiával ellátott hűtőházat, mely rendelkezik egy 50 kW-os teljesítményű naperőművel is. Mindemellett 2005-től napjainkig mezőgazdasági szaktanácsadóként is tevékenykedem.

Szakmai élete azonban nem csak a vállalkozások irányítására korlátozódik… Nyugodtan kijelenthető, hogy igen aktívan áll helyt különböző szervezetek életében. Jól jelzi ezt, hogy 2016-ban az Országos Szövetkezeti Tanács által alapított szövetkezeti érdemrend kitüntetésben részesült.

A FruitVeb-ben a szövetkezet megalakulása óta aktív tagként működök közre. A FruitVeb átalakulásáig a TÉSZ albizottsági elnökségi tagja voltam, az átalakulást követően a TÉSZ-ek és Kereskedők Egyesületének elnökségi tagja lettem, s ennek keretén belül folyamatosan részt veszek az AM és MÁK szakmai egyeztetésein. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megalakulásánál is bábáskodhattam, tagja voltam az átmeneti elnökségnek, mely kidolgozta a kamara működési szabályait. A kamara 2013-as megalakulása óta a Győr-Moson-Sopron megyei kertészeti osztályt vezetem. 2016-tól a NAK országos hagyma munkacsoportjának lettem vezetője, s nagy büszkeség számomra, hogy az én nevemhez is fűződik a magyar hagyma hazai piaci részesedés növelési programjának kidolgozása. Ennek keretében az idei évben a kamara megbízásából a NÉBIH végzett egy 15 fajtából álló hagyma fajtavizsgálatot. Szintén ezen anyagban fogalmazódott meg a magyarországi hagymabank létrehozásának fontossága, valamint kormányzati marketing program indítása a hazai hagyma fogyasztásának ösztönzésére.  2019-től irányítom a NAK TÉSZ alosztályának munkáját. A különböző szakmai fórumoknak is aktív részese vagyok. Talán szerénytelenség nélkül mondhatom, hogy több általam kezdeményezett egyeztetés vezetett már eredményre a szakma, az Agrárminisztérium és a Magyar Államkincstár között. Több évtizede tevékenykedek a MAGOSZ keretei között, ahol jó kapcsolatokat ápolok az országos vezetéssel. 2014 óta önkormányzati képviselőként is dolgozom Csorna városában, ahol ezen idő óta vezetem a Gazdasági Bizottságot.

Alma, vöröshagyma és focilabda… Ahogy a bevezetőben is említettük, három kerekded forma, ami kíséri az életét… A szakmai sikerek és eredmények mellett rengeteg időt szán a sportra, a labdarúgásra… Lassan tizenöt éve elnökként vezeti a Csornai Sportegyesületet, mely 5 szakosztállyal működik… A sport területén végzett eredményes munkájáért Csorna Szolgálatáért Díjban is részesült…

Szeretem a focit! Akár nézőként, akár edzőként, akár elnökként… Talán nem véletlen, hogy az öt szakosztály közül a legnagyobb létszámú a labdarúgás, ahol elismert utánpótlás nevelő munka folyik, amire különösen büszke vagyok. Az egyesületi munkán kívül tagja vagyok az MLSZ Győr-Moson-Sopron megyei társadalmi elnökségének.

agrotrend.hu

 

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.