2019.08.20., kedd , István

Kertészet

2019. január 30. szerda • 13:19

Almapiac: nagyobb mennyiségről és jobb árakról tárgyalnának

Az Agrárminisztérium a gazdák partnere kíván lenni az almakérdés megoldásában. Kiemelt cél a forrásteremtés az ültetvénykorszerűsítés.

Az Agrárminisztérium (AM) szerint a megoldáshoz a gazdáknak el kell dönteniük, hogyan akarnak termelni a következő években.


Nagy István: Egy törvénymódosítási javaslat akár két héten belül benyújtható az Országgyűlésnek - fotó: Pelsőczy Csaba

Nagy István elmondta, a kormányzat egyik nagy felelőssége lesz a forrásteremtés az ültetvénykorszerűsítéshez, hogy legalább 50 %-ra növekedjen az étkezési alma aránya, ami jelenlegi 30 %.

- Szabályozott piaci viszonyok szükségesek a felvásárlási ár tekintetében is,

ehhez nyújthat segítséget az a törvénymódosítási javaslat, amely előírná, hogy a feldolgozásra szánt alma értékesítését az átadás előtt kötelező szerződésbe foglalni - mondta az agrárminiszter.

Kifejtette, ennek a szerződésnek kötelező árat, vagy olyan képletet kell tartalmaznia, amelyből a felvásárlási ár egyértelműen meghatározható. A javaslat értelmében minden,

a feldolgozóüzemekbe beszállított almára írásbeli szerződést kellene kötni

és a feldolgozóknak augusztus 1-ig a feldolgozandó mennyiség legalább 60 %-ára kell ilyen megyegyezéssel rendelkezniük.

- Ez az első lépés, amelyet a legrövidebb időn belül a minisztérium fel tud kínálni az almatermelőknek, ezzel pedig csökkenthető a termelők kiszolgáltatottsága - tette hozzá Nagy István. A közösen megtervezett almatermelés és értékesítés

  • nagyobb mennyiségről történő tárgyalást,
  • jobb árat és ütemes beszállítást tenne

- hívta fel a figyelmet az agárminiszter.

Nagy István hangsúlyozta, el kell dönteniük a gazdáknak azt is, hogy a léalma feldolgozását, valamint az étkezési alma piacra juttatását egy, korábban már hangoztatott termelői tulajdonú feldolgozóüzem, hűtőház és csomagolóüzem létrehozásával képzelik-e el.

- Az is kérdés, hogy a gazdáknak egyénileg, kisebb kapacitású üzemek, vagy egy közös, nagyobb feldolgozó felépítésével járnának jobban, de mindkettő esetében teljesíteniük kell a szerződésben "feketén-fehéren" foglaltakat - mondta.

- Ha ezekre a kérdésekre igen a válasz, akkor azt tudom mondani Önöknek, a kormány is azt fogja mondani, igen, ez a projekt életképes és megvalósítható

- közölte.

Nagy István szerint ezzel a gazdák ennek az új vállalatnak a "részvényesei" lennének, a befektetett árujuk után pedig a haszonból és az eredményekből egyaránt részesülnének.


A gazdáknak az idénymunka helyett az egész éves foglalkoztatást is meg kellene fontolniuk - fotó: Pelsőczy Csaba

Jakab István, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) elnöke, az Országgyűlés alelnöke felszólalásában elmondta, olyan fejlesztésre van szükség, amely nem kifejezetten az almasűrítmény-gyártásra összpontosít, hanem elsősorban a nyugat-európai piacokon keresett termékek előállítását célozza.

Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke fontosnak nevezte, hogy ha a termelők el tudnák fogadni azt a termelői keretszerződést, amelyben a felvásárlási árat - pozitív külföldi mintákra alapozva - egy többtényezős képlet alapján határoznák meg.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.