2021.05.14., péntek , Bonifác

Kertészet

2017. augusztus 23. szerda • 15:29

Amit idén a szőlő áráról tudni érdemes

A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) elkészítette a 2017. évi szüretre vonatkozó szőlőár-prognózisát. A várható felvásárlási ár előrejelzésénél figyelembe veszik a várható termést, az aktuális készleteket illetve az elmúlt évi felvásárlási árat és a termelés költségeit is.

Az előző évektől eltérően az idei becslést a szőlő fajtakörökre (összesen 13-ra) és borrégiókra bontva készítették el. A HNT jelentése hangsúlyozza, hogy a majdani tényleges árak kialakulását nagyon sok tényező befolyásolja. Más-más kategóriájú szőlőt használnak fel például a különböző minőségi besorolású borászati termékekhez.

fotó:123rf

Egyedi árat határozhatnak meg a felvásárlók a magasabb minőséget garantáló szőlőtermelőkkel (pl.: hozamkorlátozás, speciális dűlő, helyi jelentőségű fajta esetén), és nagy szórást mutat egy-egy szőlőfajta régiónként is

– írja a vinoport.hu.

Jó példa erre az olaszrizling, aminek az átlagos ára a Felső-Pannon borrégióban (Etyek-Budai, Móri, Neszmélyi és Pannonhalmi borvidékek) 66 forint körül fog alakulni, míg a Pannon borrégióban (Pécs, Szekszárdi, Tolna és Villányi) a 108 forintot is elérheti kilónként.

A legdrágább szőlőfajta a furmint lesz, az országos átlagot tekintve 107 forintba fog kerülni kilója, utána az Irsai Olivér következik 105 forinttal. A legkevesebbet, 79 forintot a hárslevelűért fognak fizetni.

Az elmondható, hogy általában magasabb árat fizethetnek a hosszú távú szerződéssel rendelkezőknek a felvásárlók, mivel cserébe nyomon követhetik a szőlőtermelést és a művelésnél folyamatosan egyeztethetnek a gazdával.

fotó:MTI

A megadott nettó kilogrammonkénti árra jön még - az őstermelők által alkalmazható - úgynevezett kompenzációs felár. Így, miközben például a balatoni régióban a furmint nettó ára 127 forint kilogrammonként, a kompenzációs felárral együtt 142 forintot kaphatnak az őstermelők.

Az egész adja ki - a régiós termékbecslést is figyelembe véve - a hektárra vetített becsült hozamértéket. Ez a legtöbb szőlőfajta esetében a Pannon borrégióban lesz a legmagasabb. Itt 1 millió 133 ezer forint hozamra lehet számítani hektáronként például a szürkebarátnál, ugyanennek a szőlőfajtának a hozama a Duna borrégióban (Csongrád, Hajós-Baja, Kunság) 626 ezer forint lesz. Az abszolút legkisebb hozamérték szintén a Duna borrégióban várható, a hárslevelű itt csak 416 ezer forintot hozhat hektáronként.

A hegyközségektől összegyűjtött becslések alapján országosan közel 4,1 millió mázsa szőlőtermés várható, amelyből mintegy 2,9 millió hektoliter seprős újbor készülhet. A téli fagyot nagy általánosságban jól vészelték át a szőlőtőkék, bár egyes borvidékeken és egyes fajták esetében jelentős károkról érkezett beszámoló a tavaszi fagykár után.

agrotrend.hu / HNTvinoport.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.