2021.12.04., szombat , Borbála, Barbara

Kertészet

2021. november 19. péntek • 14:16

Apró ezüstgolyóktól remélnek megoldást a holland üvegházak

Számos holland paradicsom- és uborkatermesztő a jelenlegi áram- és gázárak mellett egyszerűen képtelen tovább működtetni termesztőlétesítményeit: az egy négyzetméterre eső energiaköltségek akár a 70 eurót (25,5 ezer Ft-ot) is elérhetik, ami egy szezonban évi 700 ezer euró/ha (255 millió Ft/ha) költséget jelentene – ezt nyilvánvalóan senki sem tudná megfizetni. Ezért egyes holland üvegházak már el is adták hosszabb távra, alacsonyabb áron megkötött gázszerződéseiket ipari felhasználóknak, felhagytak a termesztéssel, így a zöldségpiac kínálati oldala egyre zsugorodik, az árak pedig már a német piacokon is érezhetően megemelkedtek.

Erre a helyzetre jelenthet legalább részleges megoldást egy új szabadalom, mely igen apró, elemi, kolloid ezüstgolyókat alkalmaz, amik az öntözővízzel érik el a növényeket. A mikroszkopikus méretű ezüstgömböcskék megváltoztatják a bejövő fény hullámhosszát, ami azt jelenti, hogy egyidejűleg több kloroplaszt működik, vagyis a növény fotoszintézise erősebb lesz és felgyorsul.

fotó: pxhere.com

Az ezüstrészecskék hatása talán a diszkógömbhöz hasonlítható leginkább: az ezüst nanopartikulumok a leveleken és magában a növényben is különböző irányokban szórják a fényt.

Martin Heinisch professzor, a fémalapú nanotechnológiás nyomelem-műtrágyákat fejlesztő B+H Solutions GmbH egyik tudományos tanácsadója szerint a kevesebb fény (mindegy, hogy természetes vagy mesterséges) ellenére a kezelés hatására a növények növekedése felgyorsul. az ezüst-nanorészecskékből pedig egy hektárra körülbelül egy gramm ezüstnek megfelelő mennyiséget kell csak adagolni, ráadásul kifejezetten erős antibakteriális és gombaölő hatása miatt a szabadföldi alkalmazás során petrezselyem esetében el lehetett hagyni a fungicidek alkalmazását.

Az üvegházi termelők pedig jelentősen csökkenthetik a pótmegvilágítás fényerejét, és ezzel rengeteg energiát takaríthatnak meg. Olyannyira, hogy a cég szerint a termesztés még a mostani magasabb energiaárak mellett is jövedelmező lesz, és a zöldségek ára ismét megfizethetővé válik a fogyasztók számára.

agrotrend.hu / fruitveb.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.