2020.07.10., péntek , Amália

Kertészet

2016. július 11. hétfő • 14:10

Átlag feletti mennyiségű és minőségű szőlőtermés várható

Jó évjáratra számítanak a hazai szőlő- és bortermelők, az egy hónap múlva kezdődő szüret alkalmával mennyiségben és minőségben is átlag feletti termést takaríthatnak be az ültetvényekről. Bár az importnyomás az elmúlt évek intézkedéseinek köszönhetően a töredékére csökkent, az idén várt spanyol túltermelés nehéz helyzetet teremthet az uniós, így a magyar borpiacon is. A következő hónapokban fontos szerep jut az importkorlátozó intézkedéseknek.

Hazánk az Európai Unió hagyományos bortermelő országai közé tartozik. Az éves bortermelés nagyságát tekintve a közösség 6-7. legnagyobb bortermelő országa vagyunk, ugyanakkor a teljes termelésnek csak nagyon kis szeletét adjuk. Bár az elmúlt hat évben a magyar bortermelés komoly ingadozásokat produkált, az éves mennyiség átlagosan 2,45 millió hektoliter volt. Az utóbbi két évben a termelés kiegyensúlyozottabbá vált, pár százalékkal ezt az átlagot haladja meg.

Fotó: 123RF

Átlag feletti mennyiségű és minőségű szőlő betakarítására számítanak idén a hazai szőlőtermelők. Az egy hónap múlva kezdődő szüret kilátásai nagyon jók, a termés jelen állapota kifogástalan - mondta Kiss István, a Magyar Szőlő- és Bortermelők Szövetségének elnöke. A borászok is hasonlóan jó évjáratot várnak, a jobb minőségű szőlőből ugyanis kiváló borok készíthetők. A szakember szerint az árakat egyelőre még nagyon sok minden befolyásolhatja, a szőlő mennyisége lefelé, míg a minősége felfelé hajthatja a szőlőért és a borért kérhető összegeket.

Az is kérdéses, hogy a világpiacon hogyan alakulnak a készletek, az import ugyanis nagyban befolyásolhatja a hazai értékesítési lehetőségeket. Az utóbbi évek intézkedéseinek köszönhetően sikerült a korábbi töredékére csökkenteni az elsősorban Olaszországból érkező borok mennyiségét. Néhány éve a hárommillió hektoliternyi éves magyar termelés mellett 600-800 ezer hektoliter olasz import érkezett az országba. Ma ez a szám alig éri el a százezer hektolitert. Ez a szint egészségesnek nevezhető, így az import mennyisége nem csökken tovább.

– A hazai termelési adottságaink és a fogyasztás nincs teljesen összhangban: míg az ország jó részén fehérborokat készítenek a borászatok, a keresletben a vörösborok is nagy mennyiséggel vannak jelen - mondta. Így a vörösborok behozatala - nem túl nagy mennyiségben - indokolt.

Fotó: 123RF

Az import visszaszorulása mögött több tényező áll, a legfontosabb ugyanakkor az az intézkedéscsomag, amelynek egyik legfontosabb eleme a földrajzi árujelzés nélküli borokra bevezetett ellenőrzési díj volt. A várakozások szerint idén nagy mennyiségű spanyol bor kerülhet az uniós piacra, mivel az egyébként is nagy mennyiséget előállító országban ebben az évben jelentős túltermelés várható. Ha a spanyoloknál értékesítési kényszer lép fel, az az egész unió, így Magyarország borpiacára is rányomhatja a bélyegét. Éppen ezért a következő hónapokban fontos szerep jut az importkorlátozó intézkedéseknek. – Ha ezek a szabályok a következő időszakban is érvényben maradnak, akkor a bor külkereskedelme továbbra is egyensúlyban lehet - hívta fel a figyelmet a szakember.

A kisebb bortermelők életét megkönnyíti a jövedéki szabályozás módosítása, amely szerint évi 1000 hektoliter alatt a gazdálkodók 2017 januárjától egyszerűsített adóraktári engedély nélkül is végezhetnek borászati tevékenységet. Emellett a jövő év július 31-i készlet- és értékesítési jelentést a termelőknek már csak a hegybírónak kell benyújtaniuk, amivel megvalósul az egyablakos ügyintézés a borászatok számára. Az intézkedés a termelők 90-95 százalékát érinti, és bár a kötelezettségeik nem változnak, ahogy az ellenőrzés sem szűnik meg, az adminisztráció azonban egyszerűbb lesz. – Ez egy kellően jó kompromisszum, a kisüzemek életében nagy előrelépést jelent. Reméljük, hogy - az ígéretek szerint - a pincekönyv-rendelet is ehhez igazodik majd, így nemcsak a bevallás, hanem a mindennapi munkára vonatkozó szabályozás is egyszerűbb lesz - tette hozzá Kiss István.

agrotrend.hu / magyaridok.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.