2020.02.25., kedd , Mátyás

Kertészet

2018. augusztus 07. kedd • 12:20

Átlag feletti mennyiségű szőlőtermés várható

A kánikula hatására augusztus 5. és 10. között elkezdik a korai fajtákkal a szüretet.

A nagy meleg miatt már augusztus elején elkezdik a szőlőszüretet a korai fajtákkal, de a középérésű fajtákat is a szokásosnál, három héttel előbb szüretelik a gazdák - tájékoztatta Mészáros József az MTI-t.


Néhol felütötte fejét az esca nevű gombás betegség - fotó: 123rf

A Pécselyi-medence borásza elmondta, hogy a klímaváltozás következtében egyre inkább az északi országok felé tolódik a szőlőtermesztés, Magyarországon azonban, kedvező elhelyezkedése és adottságai miatt még így is jó minőségű, zamatos gyümölcs terem.

A meleg, aszályos nyarak és a gyakran tapasztalható extrém meleg hatására felértékelődnek az ország délkeleti, keleti hegyoldalai.

- Míg korábban október utolsó vasárnapjánál előbb nem szüreteltek olaszrizlinget, addig az elmúlt években már szeptember közepén szüreteltek - nyilatkozta a borász.

Kifejtette:

a nagy meleg hatására a savak kiéghetnek a szőlőből, ezért is szedik le korábban a termést, még akkor is, ha ez a cukorfok kárára megy.

Mészáros József arra is kitért, hogy a mostanihoz hasonló nagy melegek ellen a növény úgy védekezik, hogy bezárja a gázcserenyílásait, ami nem kedvez a gyümölcsnek, hiszen megáll a cukorképződés és a fejlődés.  

Továbbá az is kiderült a borász tájékoztatójából, hogy

a kánikula miatt úgy tűnik, hogy idén a megszokottnál korábban, augusztus 5. és 10. között elkezdik a szüretet a korai fajtákkal,

és ha az előttünk álló időszak időjárása átlagosan alakul, akkor még a kánikulai napok ellenére is jó minőségű, átlag feletti mennyiségű termés várható, ami 8-10 tonnát jelent hektáronként a Pécselyi-medencében.

Felidézte, hogy idén márciusban a kemény fagyokkal kellett megküzdeniük a gazdáknak, majd áprilisban a hirtelen jött tavasz, májusban pedig a nyári meleg jelentett kihívást, bár míg tavaly öt kánikulai ciklus volt, idén eddig csak egy.

Mészáros József bízik abban, hogy a nyár hátralévő részében nem lesz hosszan tartó, intenzív csapadékot hozó időjárás, mert az súlyosan érintené a szőlőültetvényeket.

agrotrend.hu / MTI

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.