2022.05.28., szombat , Emil, Csanád

Kertészet

2020. augusztus 04. kedd • 09:37

Átlagos az idei zöldségtermés

A legtöbb zöldségféle időarányosan jó képet mutat a földeken, de a melegigényesebb kultúrák megszenvedték a május–júniusi hidegebb éjszakákat – mondta a Világgazdaságnak Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (FruitVeB) elnöke.

Mindezek miatt az elmúlt évihez hasonló, átlagos évet zárhatnak a zöldségtermelők, ám ehhez az is kell, hogy a következő hónapokban ne érjék drasztikus időjárási hatások a még a földeken lévő zöldségeket - írja a Világgazdaság.

fotó: needpix.com

Szabadföldön idén valamivel több, mint 80 ezer hektáron termelnek zöldséget, míg a hajtatott zöldségek termőterülete – üvegházban és fólia alatt – 3500 hektár körüli.

A május–júniusi hűvösebb éjjeleken leginkább az ipari paradicsom és a konzervuborka „fázott”. A FruitVeB adatai szerint az ipari paradicsom termőterülete 1600-1700 hektár az idén, az említett időjárási okok miatt a betakarítás kezdete augusztus közepére csúszik.

Ledó Ferenc szerint az előző évi 120 ezer tonnánál kevesebbet tudnak majd betakarítani a gazdálkodók. Étkezési paradicsomot manapság már alig termelnek szabadföldön, hasonlóan az étkezési paprikához, amelynek legfeljebb már csak a tizede az a mennyiség, amely nem üvegházban vagy fólia alatt terem.

fotó: pixabay.com

A kedvezőtlen időjárás miatt a konzervuborka-termés egy része tönkrement, de ezeken a területeken a termelők újra vetettek, és tudták pótolni a kieső mennyiséget. A hagymaféléknek, a gyökérzöldségeknek és a káposztaféléknek összességében inkább kedvezett az időjárás.

A vöröshagymatermés tavaly 65 ezer tonna volt, az idén akár több is lehet, ha az időjárás nem szól közbe. Fokhagymából hétezer tonna körüli mennyiségre számítanak a szakértők.

A jó termés ígérete a hagymaárakon is látszik: a NAIK Agrárgazdasági Kutatóintézet szerint július első felében a vöröshagyma 15-26, a lilahagyma pedig 18 százalékkal volt olcsóbb a nagybani piacon, mint egy évvel korábban. Ezzel szemben az uborkaárak 9-10 százalékkal magasabbak az idén.

agrotrend.hu / Világgazdaság

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.