2022.08.11., csütörtök , Zsuzsanna, Tiborc

Kertészet

2018. május 15. kedd • 12:55

Ausztria úgy vonzza a magyar szamócaszedőket, mint a mágnes

Hiába vannak érvényben itthon az idénymunkákkal kapcsolatos egyszerűsítések és kedvező adójogszabályok, amíg az osztrák munkabér a magyar többszöröse. És akár még osztrák nyugdíjra is jogosultságot lehet szerezni idénymunkásként.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, egyre nagyobb kihívást jelent a munkaerőhiány a szamóca üzletágban, aminek egyik oka a magasabb órabérrel kecsegtető nyugati országok  - köztük Ausztria - csábítása. A magyar munkások Ausztriában és Németországban 8-10 eurót, vagyis óránként 2500-3100 forintot kereshetnek szamócaszedéssel, míg itthon csak 600-1200 forintot.

Bár munkaadói szempontból Ausztriában jóval kedvezőtlenebb az idénymunkások foglalkoztatása, mint Magyarországon, az osztrák gazdáknak még így is jobban megéri magyarokat foglalkoztatni, hiszen nincs osztrák, aki elmenne szamócát szedni ennyi pénzért.

Egy Alsó-Ausztriában dolgozó mezőgazdasági munkás órabére 7,5-8,5 euró között mozog - fotó: pixabay

A 24. hu hírportál cikkében összefoglalta, hogyan befolyásolja a jogszabályi környezet a szamócabetakarítást.

Magyarországon a kormány egyik első intézkedéseként jelentősen egyszerűsítette az idénymunkások foglalkoztatását 2010-ben. Lényegében kivették őket az általános munkajogi szabályozás alól. Jogviszonyuk a NAV-hoz való bejelentéssel jön létre, így nem kell hozzá írásos munkaszerződés sem. Ugyanakkor nem illetik meg őket a szabadságra, betegszabadságra, és táppénzre vonatkozó előírásokban foglalt jogok.

Az idénymunka adóztatása, a közterhek megfizetése is kedvezőbbé vált. Jelenleg az idénymunkásoknak napi 6350 forintig nem kell adóbevallást készíteniük. Utánuk a munkáltatónak mindösszesen napi 500 forint közterhet kell fizetniük 

- foglalta össze Ruszin Zsolt, adószakértő.

Ezzel szemben Ausztriában ugyanazok a munkajogi és adójogi szabályok vonatkoznak az idénymunkásokra, mint bármely más munkavállalóra. Bérüket ágazati szerződések rögzítik, amelyek tartományonként eltérők lehetnek – mondta lapunknak Krafft Erika, Korneuburgban élő adószakértő.

Egy Alsó-Ausztriában dolgozó mezőgazdasági munkás órabére 7,5-8,5 euró között mozog. Ehhez jön még hozzá az Ausztriában általános 13. és 14. havi fizetés egyhatoda, így nagyjából 8-10 euróra jön ki az órabér. A munkaidő szigorúan heti 40 óra. E mellett arányosan megilleti az idénymunkásokat a szabadság, betegszabadság, és a táppénzre vonatkozó előírások is.

Természetesen osztrák nyugdíjra is jogosultak az idénymunkások, feltéve, ha egy évig folyamatosan idénymunkásként dolgoznak.

A magyarokra ez feltehetőleg nem vonatkozik, hiszen döntő többségük kevesebb, mint egy évig dolgozik kint.

Az osztrák mezőgazdaságban a közterhek a munkabér 38,6-38,85 százalékát teszik ki. A munkaadók nagyjából 21 százalékot, a munkavállalók 18 százalékot fizetnek az osztrák államkincstárba. Ez utóbbi vonatkozik a magyar munkavállalókra is. Elvileg egyetlen könnyítés létezik az idénymunkásoknak: ha nem keresnek többet havi 450 eurónál (141 ezer forint), akkor nem kell járulékokat fizetniük. Ez azonban nem áll fenn, hiszen a magyar idénymunkások egy hét alatt keresnek ennyit, tehát elvileg nekik is be kell fizetniük a 18 százalékos közterhet az osztrák államkincstárba.

A magyar idénymunkások jellemzően 15-20 napot dolgoznak Ausztriában és Németországban, akár több turnusban is. Ez után személyi jövedelemadót is kell fizetniük a munkáltatás országában.

Az uniós szabályok szerint ugyanis, a külföldön „nem önálló” munkából (így hívják a munkaviszonyt is), szerzett jövedelem a munkáltatás országában adózik. Magyarországon ez már adózás alól mentesített jövedelemként adódik hozzá a magyar jövedelmekhez, mondta Ruszin Zsolt.

agrotrend.hu / 24.hu

Feliratkozás az Agrotrend.hu hírlevelére

Teljes név:
E-mail cím:*
Elfogadom az Adatvédelmi nyilatkozatot.